Nyårsnatten var stökig i centrala Eslöv. Nu döms en 18-årig man för att ha skjutit fyrverkerier mot två väktare på Stora torg.

Nyårsnatten var stökig i centrala Eslöv. Nu döms en 18-årig man för att ha skjutit fyrverkerier mot två väktare på Stora torg. Arkivfoto: Anja Degerholm

Sköt fyrverkeripjäs mot väktare på Stora torg – nu döms Eslövsbon

Döms även för misshandel, skadegörelse, grov stöld och mened

ESLÖV.

Under nyårsnatten riktade 18-åringen en fyrverkeripjäs mot två patrullerande väktare på Stora torg i Eslöv. Väktarna kände igen mannen som nu döms för bland annat våld mot tjänsteman för fyrverkeriattacken.

Av
Anja Degerholm

Väktarna fick efter händelsen problem med ringningar i öronen och en av dem skadade höger hand. Mannen stod åtalad för ett liknande brott dagen innan nyårsafton, men frias för detta på grund av brist på bevis.

Han döms dock för flera andra brott. Bland annat för ett fall av misshandel och grov stöld i februari 2018. Offret hittades avsvimmad på trottoaren på Storgatan en sen natt efter ett besök på en nattklubb. I Snapchat-filmer hörs gärningsmannen skratta när mannen ligger på skadad på marken och filmen visar även hur offret muddrades på sin plånbok. 18-åringen erkänner att han utdelat ett slag mot mannens ansikte och att han tagit 60 kronor från honom. Han förklarar detta med att han blir "aggressiv när han blir full".

Offret fick ett blåmärke på ena ögat, sårskador i bakhuvudet, en skallfraktur, frakturer i ansiktet och en mindre hjärnblödning. Han var efter händelsen sjukskriven i mer än ett år.

18-åringen döms även för tre fall av skadegörelse. Ett fall där han sprang på en väktarbil så att denna fick skador för 5 800 kronor och två fall där han krossat en entréruta på en butik. Han döms också för mened för att under ed ljugit vid en annan misshandelsrättegång.

Han erkänner skadegörelsen, misshandeln och stölden, men förnekar övriga gärningar.

Lunds tingsrätt dömer 18-åringen till skyddstillsyn i kombination med vård inom frivården samt en månads fängelse. Han ska betala 34 311 kronor i skadestånd till misshandelsoffret och totalt 4 626 kronor till butiken som drabbades av skadegörelse.

Publicerad 08 October 2019 10:40