Jan-Åke Boulkizz lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan.

Jan-Åke Boulkizz lämnar alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Arkivfoto: Anja Degerholm

Jan-Åke Boulkizz (SD) lämnar alla politiska uppdrag efter interna stridigheter

Har bland annat varit ordförande i tekniska nämnden

HÖRBY.

Jan-Åke Boulkizz (SD) lämnar alla sina politiska uppdrag i Hörby. Detta efter en intern strid i partiet. "Jag kan inte jobba kvar om partiet tycker att förtroendet är allvarligt skadat", säger han om sitt beslut.

Av
Anja Degerholm

Jan-Åke Boulkizz har varit politiskt aktiv i fem år för Sverigedemokraterna i Hörby, under nuvarande mandatperiod som ordförande i tekniska nämnden, ersättare i barn- och utbildningsnämnden samt ledamot i kommunfullmäktige. Han lämnar sina uppdrag med omedelbar verkan.

Bakgrunden till avhoppet är en insändare i Skånska dagbladet där Jan-Åke Boulkizz svarade Mariann Frank Karlsson om tekniska nämndens förslag att dra in skolpersonalens pedagogiska luncher.

– Insändaren var ställd till nämnden och till mig som ordförande, då var det naturligt att jag svarade. Men gruppledaren Stefan Borg hörde av sig och ville redigera texten. När han återkom så var det en helt annan text, något som jag inte alls kunde skriva under mitt namn på, säger Jan-Åke Boulkizz.

Han fick då veta att hans förtroende i partiet var "allvarligt skadat" och blev kallad till ett möte med Johan Ohlin, ordförande i Sverigedemokraterna Hörby. Mötet ägde rum söndagen den 6 oktober.

– Jag kan inte jobba kvar om partiet tycker att förtroendet är allvarligt skadat. Då kan vi lika gärna göra pinan kort, sade jag till Johan Ohlin.

Det låter som att du inte riktigt håller med om att ditt förtroende är allvarligt skadat?

– Partiet säger att det ska vara högt i tak, men det är inte högre än min tröskel där hemma. Om jag som ordförande inte ens får svara på en insändare har jag inget svängrum alls. Och om man blir tvingad att skriva under något som man inte står för så liknar det rena diktaturen, säger Jan-Åke Boulkizz och fortsätter:

– Jag har fått fantastiskt stöd från vänner och partikollegor. Och jag kommer sakna tjänstemännen som jag har jobbat med på samhällsbyggnadsförvaltningen, det blöder mitt hjärta för.

Johan Ohlin beklagar avhoppet.

– Det är tråkigt att Jan-Åke Boulkizz lämnar och vi är absolut inte missnöjda med hans arbete. Men vi har olika syn på hur vi ska kommunicera utåt och vi har en överenskommen praxis som han valt att strunta i, säger Johan Ohlin.

Enligt denna praxis ska till exempel alla insändare godkännas av antingen gruppledare eller vice gruppledare.

– Det handlar inte om att bakbinda våra medlemmar utan om att vi stämmer av vad som ska kommuniceras ut. Det är viktigt att man har förståelse för att man är en del av ett lag, säger Johan Ohlin.

Publicerad 07 October 2019 11:14