Åse Alexandersson, alias Trollmor, har berättat sagor för barn i 20 år. Hon har även skrivit tre barnböcker utifrån sina egenskrivna sagor.

Åse Alexandersson, alias Trollmor, har berättat sagor för barn i 20 år. Hon har även skrivit tre barnböcker utifrån sina egenskrivna sagor. Foto: Anja Degerholm

Trollmor firar 20 år i sagoberättandets tjänst

Åse Alexandersson är även aktuell med sin tredje barnbok

HÖÖR.

Det som började som ett kul litet projekt har blivit ett levebröd i 20 år för Åse Alexandersson och hennes karaktär Trollmor. I samband med sitt 20-årsjubileum släpper hon även sin tredje barnbok "Prinsesspojken".

– Teatern är det jag alltid har brunnit för, så jag har verkligen fått leva min dröm i 20 år, säger Åse Alexandersson som också firar jämnt i år och fyller 60 år i oktober.

Trollmor såg dagens ljus för första gången i samband med en temadag om sagor på Rosengårds bibliotek i Malmö.

– Vi funderade på vad som var typiskt svenskt och kom att tänka på troll. Då bara kom det till mig – Trollmors sagor. Det var det jag skulle göra!

Sedan dess har Åse ägnat sig åt sagoberättandet i rollen som Trollmor och uppträtt på många förskolor, skolor och bibliotek i södra Sverige. Inte minst är hon ett välkänt ansikte för många Höörsbor.

Till en början uppträdde hon med gamla folksagor som Mästerkatten i stövlar och Askepjäsken. Med tiden började hon skriva sina egna sagor i samma stil och tre av dem har också blivit böcker med illustrationer av Tora Carserud.

Nyligen var det boksläpp för

Nyligen var det boksläpp för "Prinsesspojken" på Kulturhuset Anders i Höör. Foto: Anja Degerholm

Den första, "Prinsessan som sades vara ful", kom för tio år sedan och behandlar ämnet ytlighet. Efter den följde "Turali" om trollungen som inte riktigt passar in i sin familj. Och nyligen släpptes alltså den tredje boken, "Prinsesspojken", som handlar om en pojke som så gärna vill vara prinsessa även om omgivningen inte tillåter det.

– Alla tre böckerna handlar om att hitta sin egen väg och göra något bra av det även om man är i ett underläge. Och alla mina sagor har såklart ett lyckligt slut.

– Jag har sagt att "Prinsesspojken" är min sista bok, det är en så lång och krävande process att skriva en bok. Teatern är det viktigaste för mig, själva skapandet, spelandet och mötet med barnen. Men böckerna är ett bra komplement till föreställningarna.

Åse säger att Trollmor är en bättre version av sig själv.

– Trollmor är lugn, stabil och väldigt gammal. Hon har levt i 732 år, då hetsar man inte upp sig för småsaker. Hon är lugnare och modigare än mig, och har blivit som en hjälp i livet, säger Åse och skrattar.

– Alla som känner mig kallar mig dessutom för Trollmor.

Hon har inga planer på att pensionera Trollmor inom den närmaste tiden.

– Jag tror jag kommer hålla på i tio år till, så kanske blir det 30-årsjubileum för Trollmor också, säger Åse Alexandersson.

Åse Alexandersson har sin ateljé – eller kanske sagoverkstad – i en väns gillestuga. Många av hennes sagor har prinsesstema i en modern kontext.

Åse Alexandersson har sin ateljé – eller kanske sagoverkstad – i en väns gillestuga. Många av hennes sagor har prinsesstema i en modern kontext. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 06 October 2019 06:00