Åsa Björk är uppvuxen i Höör men är numera Malmöbo.

Åsa Björk är uppvuxen i Höör men är numera Malmöbo. Foto: Christian Andersson/Apelöga

Showartistdrömmen blev sann för Åsa Björk

Aktuell med dinnershow på nya Bollbrolyckan i Helsingborg

HÖÖR.

Musiken har alltid funnits i Åsa Björks liv, ända sedan uppväxten på Enevången i Höör. Men det var först i vuxen ålder som hon vågade satsa på drömmen att bli sångerska. Nu är hon aktuell både med en egen showgrupp och artistjobb på Helsingborgs nya nöjespalats.

– Jag tog ett modigt val i våras om att satsa som frilansande artist på heltid. Ta i trä, hittills har det gått bättre än jag någonsin hade vågat hoppas på, säger Åsa Björk.

När Lokaltidningen ringer henne håller hon på att öva på ett powerballadmedley. Den 26 oktober slår portarna på Bollbrolyckan upp i ny regi med Sabina Söder i spetsen, i Wallmans gamla lokaler.

– Det blir Helsingborgs nya nöjespalats och det ska bli väldigt spännande att se hur det går. Jag är så glad över att få vara en del av artistskaran.

Upplägget blir lite liknande Wallmans med trerättersmiddag med ösig musikunderhållning. Parallellt arbetar Åsa Björk även med egna showgruppen, trion Spectra Entertainment, som startades i januari. På repertoaren står allt ifrån svenska klassiker till Motown-souldängor och gamla rockhits. Kort och gott – allsångsvänliga låtar.

– Det var en dröm vi hade haft länge, att det hade varit roligt att göra något eget. Vi gör framför allt företagsgig i Skåne och det har varit full rulle sedan vi startade, det är superkul!

De två andra medlemmarna lärde Åsa känna under sin tid som showartist inom resebranschen. I bagaget har hon bland annat artistjobb på Teneriffa, Kreta och på färjan mellan Norge och Danmark.

– Det var kul att lära sig sjunga i tio meter höga vågor, säger Åsa om sin karriär till sjöss.

Ett inhopp på SVT som produktionsassistent blev en annan milstolpe i Åsas karriär.

– Där fick jag bland annat koreografera ett nummer i ett avsnitt till "Klassen", ett stolt ögonblick i mitt frilansande.

Vägen mot att förverkliga artistdrömmen har inte varit direkt spikrak. Åsa säger att hon är uppvuxen i en väldigt musikintresserad familj och att hon som barn gärna bläddrade i pappas LP-samling. Men på gymnasiet valde hon samhällsvetenskaplig linje.

– Jag vågade inte hoppa på drömmen och gå estetisk linje. Det var först efter gymnasiet som jag tog tag i min dröm och sökte till musikallinjen på Eslövs folkhögskola.

Efter det började hon på artistutbildningen i Bjärnum, där även kända namn som Shirley Clamp och Emil Sigfridsson gått. Och sedan dess har det varit musiken som gällt, med vissa avbrott, och sedan i våras alltså på heltid.

– När jag växte upp minns jag att det var så inspirerande att höra om andra från Höörstrakten som vågat satsa på sin dröm – och lyckats. Jag hoppas att jag också kan inspirera någon att prova sina vingar, säger hon.

Publicerad 06 October 2019 06:00