Greener Adventure Team som segrare på mållinjen, med lagkaptenen Jonas Andersson till vänster.

Greener Adventure Team som segrare på mållinjen, med lagkaptenen Jonas Andersson till vänster. Foto: Kirsten Oliver

Multisportare från Höör vann tredygnstävling på paradisön Rodrigues

Nu siktar Jonas Andersson mot VM i Paraguay

HÖÖR.

Över 70 timmar med bland annat snorkling, löpning, grottkrypning, zipline, cykling och segling. När "Expedition Africa Rodrigues" avgjordes nyligen var det Höörsbon Jonas Anderssons lag, Greener Adventure Team, som kom först över mållinjen.

– Det kändes grymt att vinna, vi har haft lite otur på tävlingarna de senaste två åren, men nu stämde allt. Vi hade bra strategier och ett bra lagarbete, säger Jonas Andersson.

Han är lagkapten och sköter även kartläsningen. Laget består av totalt fyra medlemmar som har tävlat tillsammans sedan 2017. African Expedition var deras andra adventure race-seger. Den här gången avgjordes tävlingen på paradisön Rodrigues mitt ute i Indiska oceanen som tillhör Mauritius .

– Det var ungefär tre gånger fler sträckor än det brukar vara på adventure race-tävlingar och mycket mer simning i tuffa vågor och starka strömmar. Så det var en utmaning, säger Jonas.

Dessutom fick laget en fiskebåt som de skulle frakta sin packning i istället för att arrangören körde runt den till de olika växlingarna.

Jonas säger att den största utmaningen var navigeringen.

– Det var 12–13 timmar nattnavigering i totalt beckmörker. Vi såg ingenting och fick bara sätta kompasskursen ut i tomma intet. Dessutom var det tidvatten som vi var tvungna att ta hänsyn till.

Under de tre dygnen tävlingen pågick sov laget bara cirka 100 minuter. Ingenting första natten, 1,5 timme andra natten och några powernaps sista natten. Det satte sina spår och några i laget upplevde hallucinationer och nickade till då och då.

– Eftersom jag sköter navigationen så är det viktigt att jag håller mig så fräsch som möjligt. Därför bär jag aldrig extra, det gjorde istället Simon och Mårten. Och den fjärde lagmedlemmen, Cecilia, har hand om logistikplanen. När vi ska äta eller byta kläder, så vi inte står handfallna vid växlingarna, förklarar Jonas.

– Det handlar inte så mycket om fysisk styrka, utan framför allt om mental styrka. Om att pusha sig till sitt yttersta och känna sig själv.

På upploppet fajtades man mot fjolårets vinnare, det ryska laget Blizzard, och rutinerade Sydafrikanska laget Merrell. Sista sträckan var det stand up paddling (SUP) som gällde och först då kunde laget andas ut.

– Vi hade medvind och såg inte till de andra lagen. Det var en euforisk känsla och en otrolig lättnad. En av de häftigaste idrottsupplevelserna jag haft!

Greener Adventure Team gick i mål på 70 timmar, hela två timmar innan arrangören hade räknat med. Då hade de tagit sig cirka 35 mil i distans och över 8 000 höjdmeter.

Nu väntar uppladdningen inför VM i Paraguay nästa höst.

– Det är inget svenskt lag som vunnit VM, så det är vårt mål. Nu ska vi leta sponsorer för det är ganska kostsamt att delta i en adventure race-tävling, säger Jonas Andersson.

Personligt

Namn: Jonas Andersson.

Bor: Höör.

Ålder: 38 år.

Gör: Undervisar på polisutbildningen i Växjö. Tävlar i adventure racing.

Tränar: Mellan 10–15 timmar i veckan.

Övrigt: Blev 2015 utsedd till Årets Höörsambassadör.

Publicerad 06 October 2019 06:00