Alesandra Sagna har tidigare jobbat som bland annat ekonomiassistent och kontorsansvarig på ett byggbolag. I december förra året startade hon egna gårdsbutiken Smedjan i Getinge.

Alesandra Sagna har tidigare jobbat som bland annat ekonomiassistent och kontorsansvarig på ett byggbolag. I december förra året startade hon egna gårdsbutiken Smedjan i Getinge. Foto: Anja Degerholm

Den gamla smedjan i Getinge har fått nytt liv: "Vill att det ska bli en knutpunkt"

Ingår i forskningsprojektet "Butiken som mötesplats"

GETINGE.

När den sista smeden i Getinge, Nils Einar Reisnert, dog 1968 somnade även verksamheten i smedjan in. Alesandra Sagna med familj har bott på gården i 14 år och förra året bestämde de sig för att gjuta nytt liv i smedjan.

Resultatet blev gårdsbutiken Smedjan i Getinge som startade som en inredningsbutik den 1 december förra året.

– Strax efter att vi hade flyttat in fick vi besök av Nils Einars son. Han kom cyklande med en inslagen present, en gammal flygbild av huset, berättar Alesandra Sagna.

Sonen berättade om vilken betydelse smeden hade för bygden, att smedjan var lite av en knutpunkt. Det sådde ett frö hos Alesandra.

– När vi började fundera på att starta något i smedjan så var det just för att få lite liv och rörelse i byn igen. Jag har italienskt påbrå och tänker ofta på hur man i Italien umgås över generationsgränserna.

Nils Einar Reisnert var den sista smeden i Getinge.

Nils Einar Reisnert var den sista smeden i Getinge. Foto: Anja Degerholm

Just betydelsen av det sociala mötet i en tid när vi blir mer digitala är temat för studien "Butiken som mötesplats" som genomförs av forskarna Karin M Ekström och Håkan Jönsson. Tesen är att den fysiska butiken kan få en ny och stärkt roll som social mötesplats. Studien riktar in sig på dagligvaruhandeln och modehandeln på tre platser: Gekås i Ullared, Vingåkers Factory Outlet och Eslövs stadskärna. Den pågår till oktober 2020.

En av dem som intervjuas i projektet är Alesandra Sagna.

– Det finns exempel på småorter som blivit utflyktsmål för att de startat handel, som Ullared och Vingåker. Vi har också märkt att många åker på utflykter till olika gårdsbutiker. Vi har en stor fördel genom att vi ligger nära E22:an.

Ässjan finns kvar och Alesandra har fått smidesredskap skänkta av en gammal smed.

Ässjan finns kvar och Alesandra har fått smidesredskap skänkta av en gammal smed. Foto: Anja Degerholm

Smedjan har genomgått en omfattande renovering som påbörjades strax efter att familjen flyttade in. Då fanns det bara tre väggar och taket var i stort behov av omläggning. Balkarna i taket hade många lager med sot efter alla åren med öppen eld.

– Inför butiksöppningen isolerade vi huset ordentligt och lade nytt golv. Vi har verkligen försökt renovera varsamt för att inte förlora husets själ.

De tidigare ägarna hade gjort sig av med mycket av smidesredskapen, men en arbetsbänk, köpmannadisken och själva ässjan finns kvar. På väggen hänger också ett gammalt skyddsvisir och en sladdvinda. Bakom disken har Alesandra satt upp gamla svartvita fotografier från smedjan.

Smedens gamla skyddsvisir har fått en hedersplats på väggen.

Smedens gamla skyddsvisir har fått en hedersplats på väggen. Foto: Anja Degerholm

I butiken säljs mycket svenskproducerade varor och kunderna kommer från hela Skåne. Framöver hoppas Alesandra kunna utöka verksamheten, bland annat med workshops inom olika hantverk och kaffeservering.

– Responsen har varit mycket större än vi trodde. Vi har redan gjort en del förändringar, till exempel tagit in mer kläder eftersom det säljer bäst. Det är ett projekt som förändras hela tiden, säger Alesandra Sagna.

Alesandra Sagna driver sedan december 2018 gårdsbutiken Smedjan i Getinge.

Alesandra Sagna driver sedan december 2018 gårdsbutiken Smedjan i Getinge. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 03 October 2019 08:45