Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Man skrev ut beroendeframkallande tabletter till sig själv

Slog till när läkaren vände sig om – döms till skyddstillsyn

HÖÖR. Mannen skulle få köa i ett år för psykiatrisk vård. Då passade han på att skriva ut beroendeframkallande läkemedel åt sig själv.

Av
Jonatan Westerlind

Mannen som är i 40-årsåldern var på ett läkarbesök för att han mådde psykiskt dåligt. Då fick han beskedet att det var ett års väntetid för att få träffa en specialist i psykiatri. Under tiden skrev läkaren ut ett läkemedel som mannen tidigare haft, men som enligt honom själv inte hade någon effekt på honom.

När lälaren för en stund vände sig bort passade mannen istället på att riva åt sig några tomma receptblanketter som han tog med sig hem. Där fyllde han i läkemedlen Oxynorm och Xanor. Oxynorm fungerar smärtstillande, och Xanor ångestdämpande. På receptblanketten satte han sedan den klisterremsa med läkarens personliga streckkod som satt på det receptet han fått utskrivet av läkaren. Sedan gick han till apoteket och hämtade ut preparaten.

Mannen som har missbruksproblem och lider av psykisk ohälsa sedan tidigare har nu dömts till skyddstillsyn och vård av Lunds Tingsrätt. Han dömdes för egenmäktigt förfarande och urkundsförfalskning.

Publicerad 02 October 2019 14:29