Mannen döms till skyddstillsyn och behandling.

Mannen döms till skyddstillsyn och behandling. Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Man hotade med yxa utanför snabbmatsrestaurang

Döms i tingsrätten för bland annat olaga hot

ESLÖV.

Den narkotikapåverkade mannen fick för sig att några killar tänkte stjäla hans bil. Han gick därför och hämtade en yxa i sin bil som han svingade den mot en av dem utan att träffa. Nödvärn hävdar han själv, olaga hot enligt tingsrätten.

Av
Anja Degerholm

Det var förra hösten som händelsen ägde rum utanför en snabbmatsrestaurang i Lund. Mannen, som är boende i Eslöv, var på restaurangen tillsammans med en vän. De var båda påverkade av narkotika.

Plötsligt fick han för sig att ett gäng killar som stod utanför restaurangen tänkte stjäla hans bil och gick och hämtade en kortskaftad yxa i bilen. Därefter gick han fram till killgänget och svingade yxan mot en av dem som hann flytta sig. Enligt honom själv var avsikten aldrig att träffa och han hävdar att han handlade i nöd.

Lunds tingsrätt anser inte att det är styrkt att mannen försökt skada målsäganden och han kan därför inte dömas för försök till grov misshandel, som åklagaren yrkat på. Istället döms han för olaga hot. Han döms även för grov olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

Påföljden blir skyddstillsyn i kombination med behandling som frivården och socialtjänsten anser lämplig.

Publicerad 02 October 2019 06:00