Mariann Frank (till vänster), Gunilla Månsson, Eva Jönsson och Siv Ohlsson är några av de engagerade i Amnestys Hörbygrupp.

Mariann Frank (till vänster), Gunilla Månsson, Eva Jönsson och Siv Ohlsson är några av de engagerade i Amnestys Hörbygrupp. Foto: Anja Degerholm

Jubilar vill visa vägen mot mer återbruk: "Handlar om att se möjligheterna"

Amnestys butik fyller 40 år – firar med utställning på biblioteket

HÖRBY.

En gammal slips blir med några enkla sömmar ett mobilfodral och en uttjänt stol blir som ny med lite tyg och målarfärg. I år fyller Amnestys butik Handlingen i Hörby 40 år och det ska firas med utställning på återbrukstema.

– Vi vill visa hur man kan ta hand om gamla saker. Som till exempel ett par jeans för 35 kronor som kan bli ett förkläde eller en väska. Återbruk är något som ligger i tiden, säger Siv Ohlsson som är kassör i Amnestys grupp nio i Mellanskåne.

Förra året firade gruppen 45 år och i år fyller butiken Handlingen 40 år. Det började med loppis på torget en gång i tiden.

– Vi ville inte gå runt med bössa och skramla, därför kom vi på idén att börja med second hand istället, berättar Mariann Frank som är föreståndare för Handlingen.

Ett ytterligare exempel på smart återbruk – ljuskoppar och armeringsjärn som blir fina trädgårdsdekorationer.

Ett ytterligare exempel på smart återbruk – ljuskoppar och armeringsjärn som blir fina trädgårdsdekorationer. Foto: Anja Degerholm

Sedan år 2000 äger föreningen huset på Viktoriagatan 2 som tidigare var mejeri. Genom åren har Hörbygruppen samlat in och skänkt runt nio miljoner kronor till Amnesty och därmed till kampen för mänskliga rättigheter. Det innebär att man är en av de lokala avdelningarna i Sverige som skänker mest pengar.

Butiken är öppen varje onsdag och lördag och de tiotalet engagerade hjälps åt att bemanna den. Kunderna kommer inte bara från Hörby, utan ryktet om den välsorterade butiken med låga priser har spridit sig långt utanför kommungränsen.

– Det är framför allt kläderna som folk kommer för, de står för ungefär halva omsättningen, berättar volontären Eva Jönsson.

Ett par gamla jeans kan man göra mycket med, bland annat en väska eller ett förkläde.

Ett par gamla jeans kan man göra mycket med, bland annat en väska eller ett förkläde. Foto: Anja Degerholm

Inför jubileet har gruppen haft olika workshops. De har bland annat gjort fågelbord av gamla kaffekoppar och fyllt dem med fågelfrön och kokosfett, färdiga att hänga upp i trädet där hemma. En gammal 1940-talsgardin har sytts om till en klänning och en avlagd päls har blivit en filt med tygfoder. Dessa och många fler ska visas på utställningen nu i oktober.

– Det handlar om att ha ett öppet sinne och se möjligheterna. Att ett plagg eller ett föremål kan ha andra användningsområden, säger volontären Gunilla Månsson.

Gruppen hoppas att fler ska få upp ögonen för återbruk.

– Ungdomarna har redan förstått att det är bättre att köpa en begagnad möbel i massivt trä istället för nya möbler av spånskivor, eller en använd kniv som kan slipas. Synen på second hand börjar att förändras, säger Mariann Frank.

Med hjälp av en avlagd tröja blev den här galgen som ny.

Med hjälp av en avlagd tröja blev den här galgen som ny. Foto: Anja Degerholm

Missa inte!

Utställningen på Hörby bibliotek under vecka 42 och 43. Vernissage den 14 oktober klockan 17.

Arrangemanget avslutas med en konsert med bandet Apolonia på Metropol, den 26 oktober klockan 19. Biljetter för 100 kronor säljs på Handlingen.

Publicerad 01 October 2019 06:00