Mannen döms till åtta månaders fängelse trots att han är tidigare ostraffad.

Mannen döms till åtta månaders fängelse trots att han är tidigare ostraffad. Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Svingade järnrör mot poliser – döms till åtta månaders fängelse

Hävdar nödvärd eftersom han trodde det var inbrottstjuvar

MELLANSKÅNE.

När de två poliserna skulle utföra en delgivning möttes de av en aggressiv man som svingade med ett järnrör, sparkade och slog. Nu döms mannen för försök till grov misshandel och försök till grovt våld mot tjänsteman.

Av
Anja Degerholm

Polisen hade tidigare varit ute hos mannen i samma ärende, men då hade mannen inte velat visa legitimation och sade även att han skulle ta till våld om polisen kom dit igen.

De två poliserna var vid det aktuella besöket uniformerade och körde en målad polisbil. När de knackade på och ropade att det var polisen såg de att det rörde sig personer inne i huset som drog förbi persiennerna, men ingen öppnade. Efter 15-20 minuters väntan tittade de in och såg en kvinna som satt och grät i köket. De bestämde sig för att bryta sig in med hjälp av ett bräckjärn.

Då flög ytterdörren upp och en man kom utspringande med ett järnrör i handen. Han började svinga det i huvudhöjd, men poliserna hade hunnit backa undan. Tumultet slutade med att poliserna försökte överbemanna mannen och efter en stunds brottning på marken fick de handfängsel på honom.

Mannen menar att han suttit i källaren när poliserna anlänt. När han kom upp i hallen och hörde något från dörren trodde han att det var inbrottstjuvar som var i farten. Han hävdar därför nödvärn. Något som tingsrätten inte tror på. I domen skriver rätten att mannen inte kunnat missa att det var poliser eftersom de hade uniform och skrek upprepade gånger att de var från polisen.

Eftersom det handlar om allvarliga gärningar så dömer Lunds tingsrätt mannen till åtta månaders fängelse, trots att han tidigare är ostraffad. Han ska dessutom betala 10 000 kronor var i skadestånd till de två poliserna.

Publicerad 30 September 2019 13:23