Byskolans kök har under många år arbetat målmedvetet och inspirerat andra skolmatsrestauranger. Agneta Ahl (tv), Samira Akram, Anna Brönnheden och Håkan Olsson arbetar i köket.

Byskolans kök har under många år arbetat målmedvetet och inspirerat andra skolmatsrestauranger. Agneta Ahl (tv), Samira Akram, Anna Brönnheden och Håkan Olsson arbetar i köket. Foto: Fredrik Magnusson

Flyingekock blev Årets skolkock på White Guide Junior

Håkan Olsson och Byskolan i Södra Sandby kammade hem dubbla vinster

SÖDRA SANDBY/FLYINGE.

Byskolan i Södra Sandby tog hem vinsten i två klasser när White Guide Junior avgjordes. Flyingebon Håkan Olsson, som är kock och köksansvarig på skolan, blev utsedd till Årets skolkock.

Av
Fredrik Magnusson

Byskolan var nominerad i tre klasser: "Årets hållbara offentliga restaurang", "Årets skolrestaurang" och Håkan Olsson var nominerad till "Årets skolkock". Det blev vinst i årets hållbara offentliga restaurang och årets skolkock men också en tredjeplats i årets skolrestaurang.

– Det är helt otroligt, vi var i extas, säger Håkan Olsson, på plats i köket igen efter prisutdelning och segerfirande.

– Det betyder att vi arbetar rätt. Alla som var i topp gör samma sak, de lagar maten från grunden, jobbar med det ekologiska och hållbarheten och har ett nära samarbete med pedagogerna. Det är det som är framtidens skolmat och vi tänker rätt och kommer fortsätta jobba med det och utmana oss själva.

Håkan Olsson fick ta emot priset som årets skolkock med motiveringen "För din långa, kompromisslösa kamp för vällagad mat som ger ett minimalt klimatavtryck, serverad med ett stort leende och en massa spännande pedagogik!".

– Motiveringen stämmer alldeles utmärkt. Allt är sant, säger Håkan och skrattar.

Kommer vinsterna märkas i er matlagning?

– Det kommer det alldeles säkert göra, vi har vunnit lite pengar och vi spånar på lite idéer.

Motiveringen i klassen årets hållbara offentliga restaurang löd "Genom ert glödande engagemang för mat som gör gott och smakar underbart, har ni lyckats inspirera en hel värld att tänka grönare och mer klimatsmart. En blytung förebild!".

Publicerad 18 September 2019 08:24