Kultur- och fritidschefen Marcus Kulle är väldigt nöjd med slutresultatet:

Kultur- och fritidschefen Marcus Kulle är väldigt nöjd med slutresultatet: "Det är en fantastisk anläggning för Hörby kommun". Foto: Anja Degerholm

Nu är nya Lågehallarna i mål: "En satsning för framtiden"

Invigning helgen den 21-22 september

HÖRBY.

Det började med ett medborgarförslag från tre engagerade Hörbyungdomar. IK Lågan gick också ut i ett öppet brev och pekade på Lågehallarnas eftersatta underhåll och behovet av en renoverad – eller helt ny hall. Tre år senare har nya Lågehallarna blivit verklighet.

– Det har blivit jättefint och det är roligt att politikerna valt att satsa. Det här är en satsning för framtiden – och på folkhälsan, säger kultur- och fritidschefen Marcus Kulle.

Kronjuvelen i det nya bygget är multisporthallen, Arenahallen, som är gamla Lågehall 2. Under träning rymmer den två fullstora handbollsplaner och när det är match kan en läktare med 600 platser fällas ut. Dessutom finns det 100 ståplatser på balkongen.

Läktaren i Arenahallen rymmer 600 sittplatser och kan dras in vid träning för att skapa mer hallyta.

Läktaren i Arenahallen rymmer 600 sittplatser och kan dras in vid träning för att skapa mer hallyta. Foto: Anja Degerholm

Arenahallens läktare i indraget läge.

Arenahallens läktare i indraget läge. Foto: Anja Degerholm

Gamla Lågehall 1, som är från 1968, har renoverats. I "B-hallen" har bland annat läktaren med 400 sittplatser byggts om och det har även byggts en balkong som är tillgänglighetsanpassad.

Samtliga omklädningsrum har rivits och ersätts med totalt tolv nya fräscha rum. Åtta av dem är belägna på bottenplan, två stycken på ovanvåningen och två i källaren i anslutning till brottarklubbens lokaler.

– Det behövdes, omklädningsrummen var verkligen uttjänta. Det har byggts fler rum än tidigare så att de olika lagen eller skolklasserna inte behöver byta om tillsammans med andra, det är en viktig trygghetsfråga som kommit fram i dialogmötena, berättar Marcus Kulle.

Brottarklubbens lokaler har också fått ett lyft med två nya träningsmattor, ny belysning och sociala ytor.

Brottarklubbens lokaler har också fått ett lyft med två nya träningsmattor, ny belysning och sociala ytor. Foto: Anja Degerholm

Tryggheten är över huvud taget en röd tråd. Handbollsklubben IK Lågan ska i samarbete med kommunen ha hallvärdar på plats, vuxna människor som rör sig i byggnaden för att öka tryggheten. Det ska även sättas upp kameraövervakning för att minska risken för skadegörelse.

På ovanvåningen finns ett kafé som drivs av IK Lågan och som inte bara ska ha öppet i samband med matcher, utan varje eftermiddag.

– Förhoppningen är att det kan bli en mötesplats där besökarna kan umgås, säger Marcus Kulle.

Helgen den 21-22 september är det dags för invigning. På lördagen är det öppet hus klockan 12–14 för alla som vill se anläggningen och klockan 14.45 blir det en invigningsceremoni. Klockan 16 spelar IK Lågans herrlag sin premiärmatch HK Ankaret. På söndagen gästar Måns Zelmerlöw för en konsert klockan 18.

Tanken är att det ska bli fler konserter framöver. I Arenahallen kan kommunens scenvagn rullas in och med några timmars jobb kan halva hallen förvandlas till konsertlokal med plats för 500 i publiken, 300 på läktaren och 200 på parkettplats. Konserter ska arrangeras både i kommunens och externa arrangörernas regi.

Gamla Lågehall 1 har renoverats, bland annat med en ny läktare som har plats för 400 personer.

Gamla Lågehall 1 har renoverats, bland annat med en ny läktare som har plats för 400 personer. Foto: Anja Degerholm

Efter invigningen flyttar gymnastikföreningen hela sin verksamhet till Lågehallarna. Korpen, som har både innebandy och badminton, är en annan hyresgäst. Marcus Kulle säger att han hoppas att fler idrotter kan flytta in på sikt – även om det inte är ett överskott på halltider trots ombyggnaden.

– Vi välkomnar fler idrotter och får försöka hitta effektiva lösningar så att så många som möjligt kan få plats.

Inom kort ska en sjumannaplan med konstgräs anläggas på baksidan av Lågehallarna. Innan våren ska dessutom parkeringen utökas med 50 platser och det ska monteras solceller på taket.

Anders Nilsson, ordförande i IK Lågan, måste nästan nypa sig i armen att hallen som föreningen efterfrågat så länge faktiskt blivit av.

– Det är fantastiskt, nästan overkligt. Det här ger oss helt andra möjligheter att driva föreningen framåt och vi förväntar oss en skjuts framåt när det gäller att rekrytera nya medlemmar. Det här kan bara bli en succé för hela Hörby kommun, säger Anders Nilsson.

Entrén har flyttats till byggnadens östra del. På bottenplan finns de flesta omklädningsrummen och på ovanvåningen ingång till hallarna och kafé.

Entrén har flyttats till byggnadens östra del. På bottenplan finns de flesta omklädningsrummen och på ovanvåningen ingång till hallarna och kafé. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 17 September 2019 06:00