Kostnaden för förlikningen ska läggas som en investeringskostnad med en avskrivning på 50 år.

Kostnaden för förlikningen ska läggas som en investeringskostnad med en avskrivning på 50 år. Foto: Arkiv/Mostphotos.com

Förlikning ska inte drabba VA-abonnenter – eller leda till neddragningar

Däremot måste Mittskåne Vatten spara in på annat

HÖÖR.

Nyligen skrev Lokaltidningen om Höörs kommuns förlikning med Peab efter VA-utbyggnaden i Sätofta Hed. Enligt den information kommunen gick ut med skulle detta inte påverka VA-taxan. Samhällsbyggnadschefen Rolf Carlsson förklarar hur detta går ihop.

Av
Anja Degerholm

Var ska de 17,5 miljoner kronorna som Höörs kommun ska betala till Peab tas ifrån?

– Det läggs som en kostnad i investeringsprojektet som har en avskrivningstid på 50 år. Det innebär en årskostnad på 350 000 kronor, säger Rolf Carlsson och fortsätter:

– Det i sig är inte en stor kostnad sett till hela budgeten och det kommer inte att läggas på VA-taxan. Det är en kostnad som kan hanteras inom organisationen.

Men då måste man väl dra in på något annat?

– Ja, organisationen måste anpassas för att passa en 350 000 kronor mindre kostym. Exakt var vi ska dra in har vi inte bestämt än, men det kommer i alla fall inte bli personalneddragningar.

Mittskåne Vattens ägs ju gemensamt av Höör och Hörby, drabbar den här kostnaden även Hörby?

– Nej, varje kommun äger sina egna investeringar.

Har det gjorts några förändringar i rutinerna efter det som hänt?

– Vi har vidtagit flera åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen. Framför allt handlar det om hur vi gör upphandlingar, och där försöker vi använda totalentreprenad i så stor utsträckning som möjligt. Dessutom använder vi mer standardavtal så att det inte ändras så mycket från gång till gång, och en bättre kontroll av avtalen än tidigare.

Publicerad 14 September 2019 06:00