Tills vidare går barnen kvar på Trollbäckens förskola. Det är oklart när Äpplegården kan öppna.

Tills vidare går barnen kvar på Trollbäckens förskola. Det är oklart när Äpplegården kan öppna. Foto: Mostphotos.com

Skadegörelse försenar förskolebygge ytterligare

Gullregnsgården håller på att byggas om till förskolan Äpplegården

HÖRBY.

Någon gång under helgen den 6–8 september bröt sig någon eller några in på Gullregnsgården och vandaliserade lokalerna. Huset håller på att byggas om till förskola och skadegörelsen gör att ombyggnaden nu försenas.

Vandalerna hade sprayat på väggarna och slagit sönder handfat, toaletter och andra inventarier. Skadegörelsen upptäcktes på måndagen. Händelsen är polisanmäld och entreprenörens försäkringsbolag är inkopplat för att utreda hur omfattande skadorna är.

Under 2019 byggs Gullregnsgården om till förskolan Äpplegården. Tidigare huserade daglig verksamhet i lokalerna, som i februari flyttade till Vallgatan 2 och tog det nya namnet Omega.

Planen var att lokalerna skulle stå klara i slutet av sommaren, men på grund av försenade leveranser från underleverantörer så blev inflyttningen framflyttad till andra halvan av höstterminen. Enligt Hörby kommun är helgens skadegörelse så omfattande att bygget nu kommer att försenas ännu mer. När det kan bli inflyttning är därför i skrivande stund osäkert.

– Tills utredningen är klar och en åtgärdsplan är framtagen har vi tyvärr ingen djupare information om tidsförseningen. Likaså gäller utredning angående kostnaderna, det är en fråga för entreprenören och dess försäkringsbolag. Vi får helt enkelt avvakta ovanstående och kan bara beklaga att barnen och föräldrarna drabbas av händelsen, skriver Magnus Archenholtz, tillförordnad förvaltningschef för samhällsbyggnadsförvaltningen, i ett mejlsvar till Lokaltidningen.

Äpplegården ska ersätta Trollbäckens förskola, som dragits med problem med inomhusmiljön, och även ha plats för fler avdelningar. Under tiden bygget pågår ska barnen gå kvar på Trollbäcken som är besiktigad och godkänd för verksamhet under hösten.

Publicerad 11 September 2019 10:40