Läkaren jobbade fram till slutet av 2018 hos Kry. Efter det valde hans arbetsgivare att tacka nej till vidare samarbete.

Läkaren jobbade fram till slutet av 2018 hos Kry. Efter det valde hans arbetsgivare att tacka nej till vidare samarbete. Foto: Arkiv

Tidigare Kry-läkare förlorar sin legitimation – brast i medicinska bedömningar

Beslutet i HSAN gäller med omedelbar verkan

HÖRBY.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) anmälde i våras en Hörbyläkare, som bland annat jobbat för nättjänsten Kry, till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). HSAN återkallar nu läkarens legitimation.

Av
Anja Degerholm

Läkaren har haft sin legitimation sedan slutet av 1990-talet, men drabbades 2016 vid två tillfällen av stroke. Efter det har han haft svårt att klara sitt arbete. Han har på grund av sjukdomen haft nedsatt funktion och koordination i höger arm/hand, yrsel, hjärntrötthet och nedsatt intellektuell kapacitet.

IVO har i sin anmälan lyft fram att läkaren gjort bristande medicinska bedömningar och även brustit i journalföringen. Till exempel blev en nioårig patient med svinkoppor diagnosticerad med en hudsjukdom som främst drabbar kvinnor mellan 20 och 30 år. I ett annat fall behandlades en patient med blod i urinen med antibiotika utan någon planerad uppföljning, trots en hög ålder på patienten och en pågående blödning.

En utredning visar att han inte kunnat gå tillbaka till sitt jobb som läkare trots anpassningar av arbetsuppgifter och arbetstider. Det i kombination med det brister som IVO påpekat gör att HSAN nu återkallar läkarens legitimation. Beslutet gäller med omedelbar verkan.

Publicerad 10 September 2019 11:07