Munspelaren Filip Jers är ett av årets tillskott på Höörs Walk of Fame.

Munspelaren Filip Jers är ett av årets tillskott på Höörs Walk of Fame. Foto: Viktor Jers

Höörs egen "Walk of fame" har utökats med två nya plattor

Danuta Lindsjö och Filip Jers får sina namn förevigade på Nya torg

HÖÖR.

I samband med Kulturnatten den 6 september fick Höörs "Walk of fame" två nya stenplattor. Det är tredje året som kända personer med Höörskoppling får sina namn inristade på Nya torg. I år belönades en munspelare och en folklivsskildrare för sina insatser för orten.

Den ena är Danuta Lindsjö, som gick bort förra våren och fick utmärkelsen postumt.

– Hon var en folklivsskildrare som gjorde ett gediget arbete med att kartlägga folklivet och byggnaderna i Höör, framför allt under 1900-talet, säger Pehr-Ove Pehrson, ordförande i Höörs försköningsförening.

Den andra är munspelaren Filip Jers. Han är uppvuxen i Höör och började sin musikaliska bana på Musikskolan i Höör. Sedan dess har han som första munspelare någonsin tagit examen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt turnerat i ett tjugotal länder.

Han kunde tyvärr inte närvara vid avtäckningen på Kulturnatten, men hade skickat en speciell hälsning.

– Han hade komponerat en liten melodi för detta tillfälle som spelades upp, berättar Pehr-Ove Pehrson.

Syftet med "Walk of fame" är att lyfta fram, hylla och uppmärksamma personer som betytt mycket för kommunens utveckling. Personen ska ha anknytning till Höörs kommun på något sätt och tillfört kommunen bestående mervärden. Namnen tillkännages på Nationaldagen, men det är inte givet att priset delas ut varje år.

Juryns motivering

Danuta Lindsjö, folklivsskildrare, 1952 - 2018:

Danuta Lindsjö, en värdig mottagare som genom omfattande studier kartlagt skeenden i äldre tider inom Frosta Härad med Höör i fokus och därefter spridit kännedom härom på olika sätt.

För hennes Kulturhistoriska gärning om Höör, - en arkeologiutbildad, kulturlängtande journalist som på ett fängslande sätt beskrivit människors liv och gärningar genom sitt mångåriga arbete med att insamla, sammanställa, dokumentera och filma miljöer, skeenden och människor i Höörs kommun från dåtid till nutid och som därmed skapat bestående värden för Höörsborna

Filip Jers, musiker och tonsättare, född 1986:

Filip Jers, uppvuxen i Höör som startat sin musikaliska bana vid Höörs Musikskola och som studerat och avlagt examen som första munspelselev någonsin vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Han har ett brett musikaliskt spektrum och rör sig lätt mellan olika genrer som jazz, blues, folk, pop och rock, klassisk- och filmmusik. Han har erhållit en rad internationella utmärkelser, har turnerat i över 20 länder och har samarbetat med flertalet kända artister. Hans stora mångsidighet och spelglädje gör honom till en musiker som i hög grad gjort Höör känt i omvärlden. Med sina återkommande framträdande på hemmaplan har han blivit synnerligen uppskattad och omtyckt av Höörsborna.

Publicerad 10 September 2019 06:00