Anne Lundberg har tid för alla och fokuserar på de äldre. Här står hon tillsammans med Britt, som tillsammans med sin dotter visade upp två helt unika stolar.

Anne Lundberg har tid för alla och fokuserar på de äldre. Här står hon tillsammans med Britt, som tillsammans med sin dotter visade upp två helt unika stolar.

Tusentals trängdes för att visa sina ägodelar

Skånska slottet fylldes av experter och gemyt

BOSJÖKLOSTER.

Frågan är om det någonsin varit så många människor på Bosjöklosters borggård sedan slottet byggdes omkring 1180. Tusentals människor ville få sina dyrbaraste ägodelar värderade av antikrundans 18 experter och som vanligt fanns Anne Lundberg och såg till att särskilt de äldsta hade en riktigt bra stund.

Ett av årets mest fängslade Antikrundeögonblick kommer garanterat att komma från Bosjökloster. Britt från Bosjökloster hade tillsammans med sin dotter kånkat stolarna till slottet och fick prata med Eva Seeman, som är programmets expert på konsthantverk och möbler. Stolarna visade sig vara närmast unika, trots att de är från 1900-talet, och de 800 kronor som de fick för två andra stolar på 1980-talet visade sig vara rena stölden. Hur mycket de två stolar som värderades på Bosjökloster verkligen är värda får ni vänta med att se till programmet sänds, men så mycket kan avslöjas, att såväl mor som dotter var väldigt, väldigt nöjda med värderingen.

Nöjd var också Fanny Boman, som var på antikrundan och länge diskuterade priset med experten Magnus Bexhed. Hon hade kommit tillsammans med sin pappa och visade upp två mahognyljusstakar som var förtennade.

Fanny Boman med pappa diskuterar priset på mahognyljusstakarna med experten Magnus Bexhed.

Fanny Boman med pappa diskuterar priset på mahognyljusstakarna med experten Magnus Bexhed. Foto: ANDERS G BERGQUIST

– Jag hoppas att de kanske är värda 5 000 förklarade Fanny Boman, vars absoluta favoritprogram är antikrundan.

– Vi får dubblera det till 10 000 och sedan dubblera det än gång till 20 000 för att komma fram till vad jag tror de är värda idag, säger Magnus Bexhed.

Frågan är om det någonsin varit så fullt på slottets borggård tidigare?

Frågan är om det någonsin varit så fullt på slottets borggård tidigare? Foto: ANDERS G BERGQUIST

När Antikrundan den 1 september kom till Bosjökloster var många nervösa. Efter en tropisk natt mullrade åskan ständigt och många stod beredda att skydda sina antikviteter mot regn. Man då Lokaltidningen var på platsen var det torrt och bortåt 25 grader. Många i kön var rutinerade och hade drick under de timmar de fick vänta på att få sina saker värderade, men andra så påfallande törstiga ut.

Själva huvudinspelningsplatsen var i en av slottsbyggnaderna, där de flesta experterna var samlade.

Här satt Knut Knutsson och tittade på en munkstol som han beskrev som jättegullig.

– Vet ni vad de värderas till idag? 100 kronor! Det är inte klokt, det priset är en skandal förklarade Knut Knutsson med stor emfas. Han gav också ett dystert besked till en familj som kom med en afrikansk stol vars ben föreställde elefanter.

– Det här är äkta elfenben, så det går inte att sälja. Det är olagligt att sälja om det är tillverkat efter 1947 och oerhört svårsålt om man inte kan bevisa exakt när de tillverkades, så jag tror tyvärr att den får stå kvar hemma hos er, förklarade Knut Knutsson.

Antikrundan är som en cirkus med bortåt 100 medarbetare, som helg efter helg under sommarmånaderna åker runt till olika platser i Sverige. Överallt drar de tusentals antikintresserade och det är lätt att inse varför det decennium efter decennium varit ett av SVT:s absolut mest populära program.

Publicerad 08 September 2019 06:00