Eva Sundqvist är nybliven medlem i SPF 108 och passade på att testa discgolf under prova på-dagen.

Eva Sundqvist är nybliven medlem i SPF 108 och passade på att testa discgolf under prova på-dagen. Foto: Anja Degerholm

Inte bara för gamlingar – SPF erbjuder alla pensionärer gemenskap

SPF Seniorerna 108 Vänkretsen i Eslöv vill få fler äldre att aktivera sig

ESLÖV.

Varje vecka erbjuder SPF Seniorerna 108 Vänkretsen i Eslöv sina runt 700 medlemmar aktiviteter i stort sett dagligen, ibland flera om dagen. Nyligen hölls en prova på-dag vid Trollsjön för att få fler äldre att upptäcka gemenskapen i föreningen.

– Det är kanske lätt att tro att man är för ung för att gå med i en pensionärsförening när man är 65 år. Men när man väl tar sig hit och ser hur aktiva vi är så ändrar man nog snabbt uppfattning, säger Lars Hemming, ordförande i föreningen.

Alf Andersson, programansvarig i föreningen, nickar instämmande:

– Jag var likadan och tänkte att det inte var något för mig. När jag var 66 år så följde jag med på skogspromenader trots allt och sedan dess har jag varit fast, säger han och skrattar.

Lars Hemming, ordförande i föreningen, och Alf Andersson, programansvarig.

Lars Hemming, ordförande i föreningen, och Alf Andersson, programansvarig. Foto: Anja Degerholm

Alf håller bland annat i cykelgruppen som cyklar i ur och skur varje onsdag.

– Vi delar upp oss i två grupper. Den ena kör 1-1,5 mil och den andra 3-3,5 mil. Den äldsta medlemmen är 78 år, berättar Alf Andersson som själv är 76 år.

– Det ger gemenskap och en möjlighet att komma ut. Jag har fått ett stort kontaktnät genom SPF som jag inte hade haft annars, fortsätter han.

SPF Seniorerna 108 Vänkretsen har totalt 625 aktiva medlemmar och runt 90 vänmedlemmar, som är med i en annan SPF-förening. Lars Hemming gick med för tio år sedan och då var det runt 400 medlemmar i föreningen.

– Det har växt väldigt mycket de senaste åren. Det är framför allt alla aktiviteter som lockar, säger han.

Arne Nilsson och Lennart Nilsson har spelat pingis hela livet. Varje onsdag träffas de och några till entusiaster i Blomsterbergshallen för ett träningspass.

Arne Nilsson och Lennart Nilsson har spelat pingis hela livet. Varje onsdag träffas de och några till entusiaster i Blomsterbergshallen för ett träningspass. Foto: Anja Degerholm

Alla vardagar pågår det minst en fysisk aktivitet för medlemmarna. Allt ifrån varmvattengymnastik till bowling och vandringar. Utbudet förändras hela tiden beroende på vad medlemmarna vill göra. Nytt på höstens program är gummibandsgymnastik som hålls av en sjukgymnast.

Föreningen har även mer stillsamma aktiviteter som trivselkvällar, studiecirklar, biljard, kortspel och sång med gruppen Muntergökarna.

I samband med prova på-dagen vid Trollsjön kunde alla som är intresserade av föreningens verksamhet testa några av de olika fysiska aktiviteterna så som mattcurling, bordtennis, boule och discgolf.

Mattcurling är en annan populär aktivitet inom SPF i Eslöv.

Mattcurling är en annan populär aktivitet inom SPF i Eslöv. Foto: Anja Degerholm

Britt-Marie Jönsson är nybliven pensionär och har varit med i SPF i några månader. Till prova på-dagen hade hon tagit med sig väninnorna Eva Sundqvist och Ann-Christin Christensson, bland annat för att testa discgolf. Men det var en annan aktivitet som de fastnade mest för.

– Vi spelade lite boule innan och det kan jag tänka mig att fortsätta med, det var roligt, säger Eva Sundqvist som bestämt sig för att gå med i SPF hon också.

Hon får medhåll av Britt-Marie Jönsson:

– Det ska jag också följa med på, det är riktigt kul, säger hon.

Publicerad 08 September 2019 06:00