Per Ola Sandberg och Göran Sonesson står för musiken på Häggenäs årliga grisfest. Cisell Eliasson och Lars Nilsson tar sig en svängom.

Per Ola Sandberg och Göran Sonesson står för musiken på Häggenäs årliga grisfest. Cisell Eliasson och Lars Nilsson tar sig en svängom. Foto: Anja Degerholm

Här får äldre guldkant på tillvaron: "De ska vara med till sista andetaget"

Häggenäs sjukhem belönas med innovationspris

LUDVIGSBORG.

Hur får man guldkant på ålderns höst? På Häggenäs sjukhem är en meningsfull vardag för de boende med fokus på det friska, inte det sjuka, ledstjärnan. För detta arbete belönas man med årets innovationspris.

Bakom priset står Krinova Incubator & Science Park och Hörby kommun. Priset delades ut i samband med en allsångskväll i Hörby den 21 augusti.

– Vi är helt överväldigade. För oss är det här sättet att arbeta helt naturligt, det är så här man ska ha det när man blir äldre, säger verksamhetschefen Cisell Eliasson.

Sjukhemmet startades av Cisells föräldrar för 55 år sedan och hon är till och med född på Häggenäs. Under uppväxten hjälpte Cisell till mycket och senare utbildade hon sig till akut- och narkosläkare. År 2000 tog hon över Häggenäs efter sin mor.

– Mitt hjärta har alltid funnits här, säger Cisell.

Anhöriga är alltid välkomna när det är olika aktiviteter på Häggenäs.

Anhöriga är alltid välkomna när det är olika aktiviteter på Häggenäs. Foto: Anja Degerholm

Under årens lopp har det hänt mycket på Häggenäs. Det har byggts ut i omgångar och nu finns det plats för 53 boende. De tas om hand av ungefär lika många anställda inom olika yrkeskategorier som undersköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster. De senaste åren har det bland annat byggts ett nytt kök med restaurang och dansbana samt aktivitetsrum med bioanläggning.

Den kanske största förändringen skedde 2012 när sjukhemmet fick sin egen orkester, Häggenäz Orkezter, på initiativ av musikern Per Ola Sandberg. Orkestern består av både personal och boende.

– Det märktes stor skillnad efter att vi drog igång orkestern. De boende började lära känna varandra bättre och bry sig om varandra på ett helt annat sätt. Dessutom slätades gränsen mellan personalen och de boende ut, berättar Cisell Eliasson som själv spelar keyboard i orkestern.

En av aktiviteterna på Häggenäs är odling och mycket av det som odlas används sedan i matlagningen.

En av aktiviteterna på Häggenäs är odling och mycket av det som odlas används sedan i matlagningen. "Vi lagar all mat från grunden", säger Cisell Eliasson. Foto: Anja Degerholm

Sedan dess har flera olika aktivitetsgrupper startats där de boende har stort inflytande. Trädgård och blommor, matlagning, spel, sport och dans samt konst och kultur är något av det de kan ägna sig åt.

– Min filosofi är att alla ska få göra det de tycker är roligt – till sista andetaget. Alla kanske inte kan vara med på allt, men alla kan vara med.

– Genom aktiviteterna får de boende ett meningsfullt liv, känner gemenskap och de blir uppskattade.

Denna förändring har även visat sig ge andra positiva effekter i form av att medicineringen kunnat minskas, framför allt inom demensvården och psykiatrin.

Hönsen ger både ägg och sällskap åt de boende.

Hönsen ger både ägg och sällskap åt de boende. Foto: Anja Degerholm

Det är aktiviteter veckans alla dagar. Musik och dans står ofta på schemat och Häggenäs har haft besök av celebriteter som Perikles, Hasse Andersson och Lasse Holm. Fredagsmys, Bingolottokvällar med tilltugg och manikyr är annat som står på programmet, liksom utflykter och allsångskvällar.

I höst är planen att bygga ett spa med spabadkar, ljusrum med sand och palmer samt behandlingsrum för bland annat taktil massage, fotvård och hårvård.

Trots alla satsningar säger Cisell Eliasson att vårdkostnaden på Häggenäs sjukhem är lägre än på många andra äldreboenden.

– Vi är ett vinstdrivande bolag men vinsten går tillbaka till de boende och personalen. Vi har en platt organisation utan chefer och mina medarbetare är fantastiskt engagerade. Det går att åstadkomma mycket med små medel.

Publicerad 07 September 2019 06:00