Höörs kommun ska betala 17,5 miljoner kronor till Peab efter en förlikning.

Höörs kommun ska betala 17,5 miljoner kronor till Peab efter en förlikning. Foto: Anja Degerholm/Mostphotos.com

Fel i avtal kostar 17,5 miljoner: "Ska inte påverka VA-taxan"

Förlikning mellan Höörs kommun och Peab efter flerårig tvist

HÖÖR.

En siffra som blev fel i ett avtal gör att Höörs kommun nu tvingas betala 17,5 miljoner kronor till entreprenören Peab. De två parterna har förlikats efter en flera år lång tvist om VA-utbyggnaden vid Sätofta Hed.

Av
Anja Degerholm

Orsaken till tvisten uppstod 2016 då entreprenören Peab vann upphandlingen av VA-utbyggnaden vid Sätofta Hed. I avtalet med Mittskåne vatten, som ansvarar för VA-verksamheten i Höörs kommun, stod det att entreprenören skulle sortera ut alla stenar som var större än 20 centimeter och fakturera Mittskåne vatten för detta arbete.

Men det skulle stått 60 centimeter i kontraktet, något som Mittskåne vatten påtalade när den första fakturan trillade in. Peab fortsatte dock att sortera ut stenarna, som normalt sett skulle hanterats som schaktmassor, och fortsatte att fakturera arbetet.

Mittskåne vatten bestred fakturorna och Peab svarade med en stämningsansökan. Nu har parterna alltså förlikats och Mittskåne vatten ska betala 17,5 miljoner kronor till Peab. Det är en nedskrivning med 20 procent jämfört med det ursprungliga kravet.

Höörs kommun medger att Mittskåne vatten är ansvarig för den felaktiga uppgiften i avtalet, men lovar samtidigt att detta fel i slutändan inte ska påverka VA-abonnenterna.

– Vi är mycket ledsna över detta. Men vi garanterar att detta inte kommer att påverka VA-taxan, säger samhällsbyggnadschefen Rolf Carlsson, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Kostnaden ska inte belasta kommunens övriga verksamheter utan ska istället tas ut som en investeringskostnad inom projektet, med en amorteringstid på 50 år. Det innebär en kostnadsökning på 350 000 kronor per år för Mittskåne vatten.

Publicerad 07 September 2019 06:00