Under de första månaderna har runt 400 personer registrerade sig som meröppetlåntagare.

Under de första månaderna har runt 400 personer registrerade sig som meröppetlåntagare. Foto: Adobe Stock

Över tusen besök första månaderna med meröppet: "Jättenöjda"

Infördes på Höörs biblioteket i mars

HÖÖR.

Den 25 mars infördes meröppet på Höörs bibliotek. Under de första fem månaderna har det varit drygt 1 000 besök och 400 låntagare som tecknat meröppetavtal. "Det är vi jättenöjda med", säger bibliotekschefen Elisabeth Hallberg.

Meröppet innebär att låntagaren kan komma in och låna böcker även utanför de bemannade öppettiderna, med hjälp av sitt lånekort och en pinkod. Låntagaren behöver även teckna ett meröppetavtal med biblioteket innan man kan börja låna.

Under den första tiden har flera olika målgrupper utnyttjat meröppet.

– Glädjande nog kan vi se att många barnfamiljer är inne på helgerna, det har funnits önskemål om utökade öppettider just på helgerna. Men det är även studenter som sitter här och studerar, och pigga pensionärer som kommer tidigt på morgonen för att läsa tidningar och magasin, säger Elisabeth Hallberg.

Precis efter att biblioteket kört igång med meröppet vandaliserades kortläsaren utanför dörren, men sedan dess har systemet fungerat som det ska. Elisabeth Hallberg säger att man kan se att det är en ständig tillströmning av meröppetlåntagare.

– De vi har pratat med uttrycker stor glädje över meröppet och säger att det gett dem ett mervärde som låntagare.

Ännu ett led i att förbättra tillgängligheten för kommuninvånarna är den bokbuss som Höörs kommun sedan tidigare beslutat om att köpa in. Bokbussen är möjlig tack vare ett bidrag från Kulturrådet på två miljoner kronor. Upphandlingen blev klar i juni, men det dröjer innan bussen kan börja rulla.

– Dessvärre är det lång leveranstid på chassit som används till bussen. Det levereras tidigast vid årsskiftet och sedan ska den byggas om under cirka åtta månaders tid. Så förmodligen dröjer det till slutet av 2020 innan bussen kan börja rulla, säger Elisabeth Hallberg.

Publicerad 07 September 2019 06:00