De anställda inom Hörby kommun får inte längre röka på arbetstid.

De anställda inom Hörby kommun får inte längre röka på arbetstid. Foto: Mostphotos.com

Slutpuffat på jobbet – nu införs rökfri arbetstid i Hörby kommun

Policy klubbades vid kommunfullmäktiges senaste möte

HÖRBY.

Anställda inom Hörby kommun får inte längre röka på arbetstid. Det beslutade kommunfullmäktige vid sitt senaste möte, då en ny policy för rökfri arbetstid antogs.

– Vi har visserligen redan låg korttidsfrånvaro, men forskning visar att tobaksrökare har i genomsnitt 2,5 fler sjukdagar per år än dem som inte röker, säger Annika Jonasson, HR-chef på Hörby kommun.

Den nya policyn innebär att anställda inom Hörby kommun inte får röka under arbetstid, pauser eller måltidsuppehåll. Har man schemalagda måltider, till exempel inom skolan, så gäller också rökförbudet. Det är bara under raster som inte räknas som arbetstid som de anställda får röka, men då måste personen lämna kommunens lokaler.

Använder man särskilda arbetskläder måste man dessutom byta om till andra kläder under rökpausen. Rökning i eller i närheten av kommunens bilar är inte heller tillåten. Förbudet omfattar även e-cigaretter.

Beslutet innebär att rökfri arbetstid gäller från den 1 september. Policyn innebär även att kommunen genom företagshälsovården ska stötta anställda som vill fimpa genom sluta röka-program under arbetstid. Man ska även dela ut gratis nikotintuggummi och nikotinplåster vid behov.

Har ni fått några reaktioner på införandet av rökfri arbetstid?

– Ja, några stycken, och av det jag har hört så har det bara varit positivt. Det här innebär att såväl brukare som personal slipper utsättas för passiv rökning och rökdoft – och förhoppningsvis kan må bättre, säger Annika Jonasson.

Publicerad 05 September 2019 09:15