Arbetet beräknas vara klart i mitten av september.

Arbetet beräknas vara klart i mitten av september. Foto: Eslövs kommun

Spaden i jorden för ny konstgräsplan på Berga IP

Åtgärder ska hindra granulatet från att spridas i naturen

ESLÖV.

Förra hösten togs beslut i kommunfullmäktige om att lägga nytt konstgräs på Berga idrottsplats. Nu är arbetet påbörjat och i mitten av september beräknas planen vara spelklar.

Konstgräsplaner är omdebatterade. Detta eftersom granulatet som utgör själva konstgräset tillverkas av plast. De små plastbitarna riskerar att spridas i naturen och till slut hamna i sjöar och vattendrag som mikroplaster.

I Eslöv har man därför tittat på andra mer hållbara alternativ. Men enligt Åse Dannestam, hållbarhetsutvecklare på Eslövs kommun, så finns det inte något granulat på marknaden som både är miljövänligt och som har bra spelegenskaper. Därför blev det traditionellt konstgräs trots allt när Berga IP skulle byggas om.

– Vi har verkligen försökt att hitta ett annat alternativ, men vi har inte hittat något som möter våra krav på både miljö och spelegenskaper, säger Åse Dannestam.

Bland annat finns det granulat som tillverkas av bioplast, kork eller kokos. Men inget av dessa alternativ håller alltså måttet. Naturgräs har inte varit aktuellt eftersom planen ska kunna användas under vinterhalvåret. Gisslet är att hitta ett material som håller i cirka tio år när det väl ligger på planen, men som kan brytas ner snabbt om det hamnar i naturen.

Istället har Eslövs kommun valt att fokusera på att så lite plastbitar som möjligt ska spridas utanför planen genom olika åtgärder. Bland annat ska det byggas en sarg runt planen, spelarna ska kunna borsta av sina skor vid en särskild borstningsstation och det anläggs även fällor vid dagvattenbrunnarna. Det granulat som skyfflas bort vid snöröjning ska borstas tillbaka på planen.

Dessutom ska granulatet från den gamla planen tvättas och återanvändas i så stor utsträckning som möjligt.

– Vi håller ögon och öron öppna om det kommer nya mer miljövänliga alternativ. Det fylls på ett antal kilo granulat varje år, så kommer det något på marknaden som håller måttet så kommer det att bytas ut efter hand, säger Åse Dannestam.

Publicerad 04 September 2019 06:00