Morden på Faton Balaj och Gösta Fessé är två kalla fall som polisen jobbar med.

Morden på Faton Balaj och Gösta Fessé är två kalla fall som polisen jobbar med. Foto: Polisen

Polisen vill ha hjälp med flera kalla mordfall i Mellanskåne

Söker Gösta Fessés och Faton Balajs mördare

ESLÖV/HÖRBY.

Vem mördade Gösta Fessé i Eslöv 1986 och Faton Balaj i Hörby 2013? Polisens kalla fall-grupp i region syd vädjar nu om hjälp från allmänheten med att lösa dessa två mordfall.

Gösta Fessé, 79 år, anträffades av anhöriga i sin bostad på Brinken 1 i Eslöv, måndagen den 9 juni 1986 vid 22-tiden på kvällen. De hade då inte hört av honom på ett par dagar. Det sista bekräftade livstecknet är från lördagen den 7 juni klockan 17. Gösta hade utsatts för kraftigt yttre våld och det rådde viss oordning i bostaden när han anträffades.

En man dömdes av Lunds tingsrätt 2010 till tio års fängelse för mordet, men friades senare i hovrätten. Beviset mot mannen var ett handavtryck på en telefondosa som fanns på mordplatsen. Gösta Fessé blev troligen ihjälslagen med en ljuslykta och strypt med en telefonsladd.

Faton Balaj, 31 år, lämnade sin bostad på Tranegatan 4 i Landskrona på måndagen den 14 januari 2013. Det var sista gången någon såg honom i livet. I början av februari hittades hans bil utbrunnen i Snogeröd. Några veckor senare, onsdagen den 27 mars, påträffade en privatperson Fatons kropp i Frännarp utanför Hörby. Hans kvarlevor visade tecken på att han blivit utsatt för eld. Även i detta fall har dom fallit i tingsrätten, mot två män som senare friades i hovrätten.

Tidigare i somras gick polisen ut med två andra fall som har koppling till Mellanskåne. Det ena gäller Carina Thorén, 34 år, som mördades i sitt hem på Vävaregränd 4 i Eslöv mitt på dagen den 26 september 2000. Hon hade blivit utsatt för kraftigt våld.

Det andra fallet rör Jacob Tillman, 24 år från Höganäs, vars kvarlevor hittades i brunnen på en ödegård i Långaröd utanför Hörby. Han sågs senast den 26 november 1998 och hittades i augusti 2016. Den rättsmedicinska undersökningen visade att Jacob Tillman hade bragts om livet.

Den som har upplysningar om dessa mord kan kontakta polisen på telefonnummer 114 14 och be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

Publicerad 04 September 2019 00:00