Ombyggnaden av Stora torg beräknas vara klar i november 2020. De kringliggande gatorna kommer dock inte vara klara förrän under 2021.

Ombyggnaden av Stora torg beräknas vara klar i november 2020. De kringliggande gatorna kommer dock inte vara klara förrän under 2021. Arkivfoto: Anja Degerholm

Ombyggnaden av torget försenad – men tidplanen ska hållas

Entreprenörer kan lämna in anbud fram till den 30 september

ESLÖV.

Granskningen av underlaget inför ombyggnaden av Stora torg i Eslöv har tagit längre tid än beräknat. Därför skjuts den planerade byggstarten upp till november, men kommunen hoppas ändå att torget ska vara klart innan julen 2020.

– Det är ett så omfattande projekt att det är många handlingar att gå igenom och det är viktigt att helheten blir bra. Därför har det tagit tid, längre tid än vi hade räknat med, säger Malin Gunnarsson, utredningsingenjör och projektledare för ombyggnaden av Stora torg.

När Lokaltidningen skrev om projektet i februari var planen att gå ut med offentlig upphandling under april månad. Den tidplanen höll inte och det var alltså först nu under sommaren som upphandlingen kunde påbörjas. Sista dag för entreprenörer som vill lämna anbud är den 30 september.

– Hur lång tid det tar att gå igenom anbuden och tilldela en entreprenör beror helt på hur många anbud vi får in. Vår förhoppning är att byggstart kan bli i november, säger Malin Gunnarsson.

Innan dess måste politikerna också ge ett igångsättningstillstånd för bygget. Det första som ska göras är uppsättning av arbetsbodar samt rivning och borttransportering av det som finns på torget idag. Budgeten för ombyggnaden ligger på 60 miljoner kronor.

Trots förseningarna säger Malin Gunnarsson att kommunen hoppas kunna hålla tidplanen och att ombyggnaden av själva torget samt Köpmangatan, Södergatan och Stationsgränd ska vara klart som beräknat i november 2020. Ombyggnaden av Östergatan/Västergatan kommer dock att bli klar senare, under 2021.

– Vi hoppas att restaurangstråket längs Köpmansgatan kan vara klart redan till midsommar. Vi vet att det betyder mycket för både besökare och de som driver restaurangerna att kunna ha uteserveringar på sommaren.

Publicerad 14 August 2019 06:00