Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto. Adobe Stock

Provborrningar har inletts: "Kan äntligen ta reda på Skånes förutsättningar"

Prover ska tas på fem olika platser

LYBY. Den 8 augusti inleddes provborrningarna efter vanadin i Lyby. Detta efter att företaget ScandiVanadium under försommaren fått klartecken från Bygg-och miljönämnden i Hörby.

Totalt ska nu fem borrkärnor plockas upp från olika platser i byn för att sedan analyseras, meddelar ScandiVanadium i ett pressmeddelande.

– Vanadin har en nyckelroll i utvecklingen av grön teknologi. Nu kan vi äntligen få reda på om det finns geologiska förutsättningar för Skåne att bli en nyckelspelare i klimatomställningen, säger vd David Minchin.

Varje hål blir mellan 60 och 120 meter djupt, och arbetet tar 2-4 dagar per hål. Efter avslutad borrning fylls hållen igen med cement och marken återställs.

Provborrningarna i Lyby har liksom på Österlen föregåtts av en rad protester från både boende i området och politiker.

– Det här skapar en oro hos väldigt många i Hörby. Det är beklagligt att viktig åkermark som vi måste vara rädda om istället ska användas till mineralbrytning, som riskerar att förstöra både grundvattnet och omgivningarna, säger Anette Börjesson, ordförande för Miljöpartiet i Hörby, i en tidigare intervju i Lokaltidningen.

Att ScandiVanadium beviljats undersökningstillstånd enligt minerallagen innebär dock inte att ett godkännande för eventuell framtida utvinning av mineral.

"För utvinning av mineral krävs separat tillstånd från Bergsstaten enligt minerallagen samt tillstånd enligt miljöbalken för brytning eller bearbetning", skriver Hörby kommun i sitt beslut.

Publicerad 08 August 2019 09:39