Josefin Björk Werner och The Joyful Swing Band på Magasinet sommaren 2018.

Josefin Björk Werner och The Joyful Swing Band på Magasinet sommaren 2018. Foto: Korta ben

Barnhjärtläkarens hjärta klappar för jazzen – återvänder hem till Billinge

Josefin Björk Werner aktuell med både album och konsert

BILLINGE.

För tredje året i rad gör jazzsångerskan Josefin Björk Werner en konsert i Magasinet i Billinge, byn där hon är uppvuxen och numera även bosatt efter många år i Helsingborg.

– Billinge är en väldigt mysig liten by. Jag har saknat närheten till naturen, människorna här och sammanhållningen, säger Josefin Björk Werner som nyligen flyttat in i ett nyrenoverat 1700-talshus på sina föräldrars gård.

Till vardags jobbar Josefin på barnhjärtcentrum i Lund där hon gör sin specialiseringstjänstgöring för att bli barnhjärtläkare, men på fritiden är det musiken som står i fokus. Mestadels dixie och swing, och hon sjunger allt ifrån epokgörande evergreens till egenskrivna swinglåtar på svenska.

Den 14 september gör hon och The Joyful Swing Band en konsert i Magasinet i Billinge, för tredje året i rad. De två tidigare åren har det varit fullsatt och Josefin hoppas att det blir det även i år.

– Det kommer att bjudas på glädjefull swing från det tidiga 1930-talet, men även låtar från mitt kommande album som ska släppas under hösten.

På skivan, som har arbetsnamnet "Då är nu", finns tio låtar som är skrivna av Josefin själv, hennes mamma Inger Björck och Erik Berndalen.

– Det är nyskriven musik i gammal anda, förklarar Josefin apropå skivans titel.

Nästa år planerar Josefin Björk Werner en större turné i Skåne till förmån för hjärtsjuka barn. Överskottet ska gå till Hjärtebarnsfonden som bland annat stöttar forskningen om hjärtsjukdomar och anordnar läger för hjärtsjuka barn.

– Jag har ett jobb så jag försörjer mig inte på musiken. Däremot tänker jag att jag genom musiken kan synliggöra de hjärtsjuka barnen, det känns väldigt bra att kunna bidra på något sätt.

Men först väntar alltså den årliga konserten i Billinge som blivit lite av en tradition.

– Jag ser fram emot en fin kväll med glädjefylld swing och härliga människor i det vackra gamla Magasinet, säger Josefin Björk Werner.

Missa inte!

Josefin Björk Werner och The Joyful Swing Band på Magasinet i Billinge, den 14 september.

Konserten börjar klockan 20, insläpp klockan 18. Arrangör är Billinge byalag i samarbete med Eslövs kommun.

Servering av smörgåsbuffé och dessert.

Om det finns intresse kommer det att anordnas en prova på-kurs med lindy hop innan konserten, klockan 17.30–18.30. Anmälan kan göras via josefinbjorkwerner.se.

Publicerad 08 August 2019 06:00