Under helgen den 27–28 juli spelades närmare 150 matcher.

Under helgen den 27–28 juli spelades närmare 150 matcher. Foto: Sebastian Rose

Succé för tambourelli-VM i Stehag: "Otroligt lyckat"

Ett sjuttiotal tävlande från flera länder

STEHAG.

För snart två år sedan startades den första skånska föreningen för den skotska racketsporten tambourelli, närmare bestämt i Stehag. Nyligen anordnades för första gången VM i Sverige och värd för mästerskapet var Tambourelli Stehag.

– Det blev otroligt lyckat och alla var nöjda och glada, inte minst de internationella besökarna, säger Indy Lennartsson som var den som tog tambourellin till Skåne och Stehag.

Redan i höstas blev det klart att Sverige skulle vara värdland för årets världsmästerskap och förberedelserna har pågått sedan dess. Och sista helgen i juli var det dags för drygt sjuttio spelare att göra upp om världsmästartiteln i ett antal klasser.

Första dagen var det tänkt att gruppspelet skulle avgöras vid FK Tors stuga i Råröd, men vinden ville annorlunda och turneringen fick flytta in i idrottshallen i Stehag istället. En öppningsceremoni hann man i alla fall anordna innan vindpustarna från Ringsjön blev för starka. Då hade FK Tors trampolinklubb en uppvisning, det var tipsrunda, ansiktsmålning och fika för publiken.

Under lördgen hölls gruppspelet och på söndagen spelades alla finaler.

Under lördgen hölls gruppspelet och på söndagen spelades alla finaler. Foto: Sebastian Rose

Totalt deltog ett sjuttiotal spelare som förutom Sverige kom från Tyskland, England och Japan. Många av dem hade ordnat eget boende under turneringen, men Indy Lennartsson och hennes familj hade inte mindre än 30 tambourellispelare boende hos sig under helgen.

– Det var rena campingplatsen i trädgården. FK Tor stod för själva turneringen och vi skötte aktiviteterna på kvällarna. Första kvällen hade vi grillkväll hemma hos oss och andra kvällen åt vi en sommarbuffé på Gya bygdegård, berättar Indy.

Hon hyllar det lokala samarbetet inför turneringen.

– Det har varit lätt att få till samarbeten med lokala föreningar, företag och sponsorer. Och kommunen har också hjälpt till. Jag är stolt över att vi kunde visa upp vad Stehag har att erbjuda och hur väl vi utfört själva turneringen.

Förutom arrangören FK Tor hjälpte även andra föreningar till som Röda korset, Stehags AIF och Stehags intresse- och försköningsförening.

Förutom arrangören FK Tor hjälpte även andra föreningar till som Röda korset, Stehags AIF och Stehags intresse- och försköningsförening. Foto: Privat

Det blev även framgångar för hemmaklubben. Indy Lennartsson har inte mindre än tio VM-titlar i bagaget och lyckades knipa ännu ett guld i damsingel-klassen.

– Jag var rätt slut efter semifinalen, men tack vare stödet från publiken så fick jag energi till finalen och vann. Det var jätteroligt!

Den 1 september börjar träningen i idrottshallen i Stehag igen. Klubben tränar varje söndag klockan 15–17. Spelare i alla åldrar är välkomna och den som vill prova på kan göra detta gratis.

Nästa år hålls VM i tyska Freital, men om fyra år kan det bli aktuellt att hålla tävlingen i Stehag igen. Och Indy Lennartsson är redo.

– Absolut! Det finns bra faciliteter här och om fyra år är vi kanske ännu fler som kan hjälpa till. Jag tror att tambourellin kommer att växa i Skåne, säger hon.

Resultat

Det blev ett framgångsrikt VM för Tambourelli Stehag:

Guld

Indy Lennartsson (dam-singel).

Jacob Larsson (10-12 år pojk-singel).

Elias Ohlsson & Jacob Larsson (mix-dubbel 10-12 år).

Silver

Finn Lennartsson (mix-dubbel) tillsammans med Hannah Franz från Dresden.

Jonny Jönsson (Över 50-dubbel) tillsammans med Yuichi Mastumura från Tokyo.

Julia Jönsson & Emile Lennartsson (Mix-dubbel 10-12 år).

Elmer Åsegård & Algot Erlandsson (Mix-dubbel upp till 9 år).

Publicerad 07 August 2019 06:00