Menyn på lägret var helt vegetarisk.

Menyn på lägret var helt vegetarisk. Foto: Privat

Insänt: "Globala målen i praktiken på scoutläger"

Under vecka 31 samlades runt 100 barn för ett helvegetariskt läger i Höör

INSÄNT.

På en stor äng mitt i skogen utanför Höör har nästan 100 barn, ungdomar och vuxna scouter från Höör och Hörby, samlats på läger. "Med en solpanel som enda strömkälla och helt vegetarisk kost vill vi göra så minimalt klimatavtryck som möjligt", säger lägerchef Lars Skogshus.

Varje måltid räknas ut enligt WWF. På lägret görs det återvinningspyssel och till och med apelsinskalen har fått utgöra ugn. "Det har varit en spännande utmaning att planera en helvegetarisk meny", berättar Pernilla Ekengren som är matansvarig. "Vi trodde att det skulle bli ett motstånd hos deltagarna med läger utan både kött och laddningsstationer till mobiltelefoner men tvärtom har scouterna verkligen uttryckt sin uppskattning över att lägret tar klimathotet på allvar och stolthet över att göra skillnad".

Foto: Privat

My Gärdebring berättar också att resterna från köket lämnas till ekologiska grisar. "Länsstyrelsen var här och alla fick veta mer om Dagstorpssjön och djurlivet i den. Blodiglarna var särskilt spännande", skrattar Janette Skogshus som tillsammans med Kristina Hansson har planerat aktiviteterna.

"Varje dag har utgått från ett globalt mål. Till exempel har vi haft ulltovning med restull från min brors får", säger Kristina engagerat. "Vi har jobbat med flera globala mål under lägret, tovning och att göra egna anteckningsböcker av gamla mjölkkartonger kopplar till mål 10 – Hållbar konsumtion och produktion. Till lägret fick alla barn ta med sig en t-shirt ur garderoben som sedan batikfärgades som lägertröja. Istället för att köpa nya tröjor och dela ut blev det både en rolig aktivitet och en hållbar handling. Hela lägret heter #HÖÖRGÖR och det står för att göra förändringarna, inte snacka om dem", säger Janette.

Med hjälp av en matkalkylator har varje måltids klimatavtryck räknats ut.

Med hjälp av en matkalkylator har varje måltids klimatavtryck räknats ut. Foto: Privat

Varje dags måltider räknas ut med matkalkylatorn.se och jämförs med nöt, fläsk och kyckling som proteinkälla. "Vi gör verkligen skillnad på riktigt", säger Vilgot Asplund stolt!

Lägerdeltagarna fick lära sig mer om hur de globala målen kan efterlevas i praktiken.

Lägerdeltagarna fick lära sig mer om hur de globala målen kan efterlevas i praktiken. Foto: Privat

De globala målen

Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030:

Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet. I alla länder. För alla människor!

Publicerad 07 August 2019 06:00