Tommy, 77, fick lifta in till stan med förbipasserande.

Tommy, 77, fick lifta in till stan med förbipasserande. Foto. Privat/Skånetrafiken

Demenssjuka Tommy sattes av i vägrenen: "Vad som helst hade kunnat hända"

Ska ha fått lift in till Eslöv av förbipasserande

MELLANSKÅNE. Demenssjuka Tommy, 77, skulle åka sjuktaxi från sjukhuset i Lund till ett vårdboende i Löberöd. Han kom dock aldrig fram. I höjd med Gårdsstånga ombads han stiga av efter ett bråk med chauffören. "Det är deras ansvar att se till att transporten är trygg. Man kan inte släppa av en demenssjuk man bara så där. Vad som helst hade kunnat hända", säger Tommys dotter Susanne Dahlberg, som nu anmält händelsen till Skånetrafiken.

Det var i måndags som Tommy skulle transporteras från sjukhuset i Lund till ett boende i Löberöd. Halvvägs fram ska det, enligt Tommys version, ha blivit bråk i bilen då han påpekade att chauffören körde vårdslöst. Strax därefter ska mannen blivit ombedd att stiga ur bilen.

– Bakomvarande trafikanter ska ha sett honom i vägkanten och erbjudit honom skjuts in till Eslöv, berättar Susanne Dahlberg, som nu önskar bringa mer klarhet i vad som skett.

– Det hade varit önskvärt att komma i kontakt med de som körde honom. Han är stundvis klar och har kunnat berätta en del av vad som skett, men ibland blir det lite virrigt ändå, säger hon.

Susanne, som vid det aktuella tillfället var på väg hem från en utlandsresa, informerades om händelsen av bekanta till familjen som sett fadern i Eslöv.

– Vi började ringa runt för att få det bekräftat och hittade till slut honom på Karidal. Under tiden hade personalen på boendet i Löberöd börjat efterlysa honom då han aldrig kom fram.

Under tisdagen och onsdagen har familjen varit i kontakt med Skånetrafiken som sedan årsskiftet ansvarar för färdtjänsten.

– De har bekräftat att något har hänt och startat en utredning. De har dock inte kunnat ge svar på var pappas alla saker tagit vägen. Alla hans kläder fanns med på sjukhuset, liksom hans plånbok med pengar och ID, berättar Susanne.

Ulrika Stålnacke, områdeschef för serviceresor på Skånetrafiken, bekräftar att de fått in en anmälan och att en utredning har inletts för att bringa klarhet i det inträffade. Hon kan dock inte kommentera den specifika händelsen.

– Vi ska utreda vad det är som hänt. Generellt sätt är det chaufförens ansvar att transportera en person från en upphämtningsadress till en avlämningsadress. Om något skulle uppstå längs resan ska chauffören återkoppla till vår trafikledning. De får sedan verifiera om det är möjligt att lämna kunden på annan plats, säger hon.

Gällande Tommys kvarglömda tillhörigheter hänvisar hon till Serviceresors kundtjänst.

Publicerad 07 August 2019 15:00