Butikschef Patric Hansson arbetar aktivt med att slänga slå få varor som möjligt från sin butik.

Butikschef Patric Hansson arbetar aktivt med att slänga slå få varor som möjligt från sin butik. Foto. skärmdump Facebook/ Pressbild Citygross

Butikens nya satsning hyllas av kunderna: "Målet är att det inte ska behövas"

Tar in snart utgångna varor från webbutiken

HÖÖR/LUND. Inga djur ska behöva dö för att sedan bli skräp. Det menar Patric Hansson, butikschef för City Gross i Höör, som de senaste månaderna lagt in en extra växel för att minska matsvinnet.

I de oftast välfyllda kylarna som placerats ut i butiken under mottot "minska matsvinnet" lyser de röda prislapparna ikapp.

Genom att välja varor från kyllådan kan City Gross kunder slå ett slag för miljön samtidigt som de får ner sina matkostnader.

– Det blir lite win win. Initiativet uppskattats av våra kunder. Vi vill självklart att så många varor som möjligt säljs och att vi slipper slänga fullt tjänlig mat bara för att den närmar sig bäst före-datum, säger Patric Hansson, som de senaste månaderna valt att plocka in snart utgångna varor från kedjans webbbutik för att sälja fysiskt i sin butik.

– Hubben för vår webbhandel ligger i Staffanstorp, så allt svinn därifrån går varannan vecka till butiken i Lund och varannan vecka till oss, förklarar han.

Förutom fyndlådan i butiken, som nu hyllas av kunder på sociala medier, arbetar Patric Hansson också för minskat matsvinn genom att skänka övermogen frukt till Skånes djurpark.

– Målet är att i framtiden inte behöva ta in mer varor än vad som säljs, men tills det är uppnått vill vi rädda så mycket som möjligt, säger han.

Publicerad 06 August 2019 11:51