Sjukfrånvaron på Trollsjögården i Eslöv har sjunkit från drygt 20 procent till runt sex procent.

Sjukfrånvaron på Trollsjögården i Eslöv har sjunkit från drygt 20 procent till runt sex procent. Foto: Adobe Stock/Eslövs kommun

Sjukfrånvaron sjönk drastiskt efter hälsosatsning

Lyckat projekt på Trollsjögården: "Bara positiv respons"

ESLÖV.

Sjukfrånvaron bland personalen på vård- och omsorgsboendet Trollsjögården i Eslöv har sjunkit från drygt 20 procent till runt sex procent. Detta tack vare en särskild satsning med fokus på personalens hälsa.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

När enhetschefen Eva Ljus och hennes kollega Emine Mucolli började på Trollsjögården för några år sedan var sjukfrånvaron hög.

– Vi var tvungna att göra något, säger Eva Ljus om situationen då.

– Eftersom jag var ensam chef innan Eva började hade jag inte samma tid för personalen. När hon började kunde vi träffa dem oftare, säger Emine Mucolli.

Det var första steget. Nästa steg var att bjuda in företagshälsovården och kommunens HR-avdelning för att ta fram en plan för hur man kunde få ner sjuksiffrorna.

– Det handlar om att personalen ska orka arbeta, men även kunna ha en aktiv fritid. Vi lyfte fram det ansvar man har själv för sin hälsa, för att må bra helt enkelt, säger Eva Ljus.

En utvald grupp i personalen fick delta i en hälso- och livsstilsutbildning vid sex tillfällen där deltagarna bland annat fick sätta upp individuella mål. Det kunde handla om att sluta röka, gå ner i vikt eller enkla saker som att ordna bättre arbetsskor.

Jag tror trivseln har ökat i och med att vi har fått mer tid för personalen. De behöver bli sedda och få beröm för sitt arbete

Effekterna lät inte vänta på sig. På Eva Ljus avdelning har frånvaron sjunkit från 22 procent till sex procent. På Emine Mucollis avdelning har det under hösten och vintern legat på runt tre procent.

– Vi har till exempel en anställd som tidigare hade mycket korttidsfrånvaro som den senaste tiden inte varit sjuk alls. Och det är såklart jätteroligt. Andra har sagt att det har blivit roligare att jobba sedan vi började med den här hälsosatsningen. Det har bara varit positiva reaktioner, säger Eva Ljus.

– Jag tror trivseln har ökat i och med att vi har fått mer tid för personalen. De behöver bli sedda och få beröm för sitt arbete, säger Emine Mucolli.

Att den ordinarie personalen är borta mindre innebär att man behöver ta in färre vikarier i verksamheten. Något som i sin tur kan påverka personalens hälsa till det bättre.

– Även om vikarierna är duktiga så innebär det ett större ansvar för den ordinarie personalen när någon är borta och det leder till stress och sin tur frånvaro, säger Eva Ljus.

Eslövs kommun har ett projekt som kallas Hälsomiljonen som ska stärka det förebyggande arbetet med hälsa och välmående för de anställda inom kommunen. Målet är att hälsotalet ska ligga på 95 procent, alltså en sjukfrånvaro på fem procent. På Trollsjögården är man alltså nästan där.

Arbetet med att få en friskare personal fortsätter.

– I april ska hela personalen ha planeringsdag på ett spa i Åhus. Det är välförtjänt och det är något som alla ser fram emot. Att bara ta det lugnt kan vara ett sätt att ladda batterierna, säger Emine Mucolli och Eva Ljus.

Publicerad 08 July 2019 00:00