Tävlar i VM i scenkonst: "Vill att folk ska se bortom min blindhet"

Eslövstjejen Mirjana Krisanovic följer sin skådespelardröm

ESLÖV.

Kan en blind person vara skådespelare? För blinda Mirjana Krisanovic från Eslöv är svaret på den frågan självklart ja. Men resan fram till att våga ställa sig på scenen har varit kantad av mobbning, depression och självmordstankar.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Jag hoppas att folk ska kunna se bortom min blindhet, säger Mirjana Krisanovic.

Den 12–21 juli ska hon representera Sverige i World Championships of Performing Arts (WCOPA) i Los Angeles. Tävlingen brukar beskrivas som OS i scenkonst.

– Att bli skådespelare har varit en dröm för mig ända sedan jag var liten, men eftersom jag var blind fick jag ständigt höra att jag inte klarade av det. Dessutom hade jag scenskräck, berättar Mirjana.

På WCOPA representerar Mirjana visserligen det svenska laget men insatsen som deltagarna gör bedöms individuellt. Hon ska framföra en monolog på max en minut för juryn, mer kan hon inte avslöja förrän det är dags. Det går att delta i flera olika tävlingskategorier och man tävlar inte om pengar utan om äran och kan vinna till exempel stipendier för att gå en utbildning.

Vägen till att förverkliga skådespelardrömmen har som sagt varit lång. Mirjana blev under skoltiden mobbad och detta satte spår i form av depression, lågt självförtroende och självmordstankar. Det var först i vuxen ålder som hon började ta kommandot över sitt liv. Hon utbildade sig till skådespelare, studie- och yrkesvägledare samt började med bergsbestigning på fritiden.

– Det var på de äventyren som jag hittade mig själv och fann styrkan att våga satsa på det jag brinner för. Jag insåg att ingen annan ska få definiera vad jag kan eller inte kan göra.

Att ta sig an skådespelarrollen har dock sina utmaningar.

– Eftersom jag blev blind som tioåring har jag inte lärt mig att tyda sociala koder som kroppsspråk och blickar. Det har varit en helt ny värld för mig att upptäcka. Många tror kanske inte att man kan vara blind som skådespelare, men för mig handlar det om att förmedla känslor inifrån. Det är det som gör det äkta och trovärdigt och då spelar det ingen roll om du är blind eller seende.

Mirjana säger att hon har drömt om att bli skådespelare ända sedan hon var liten.

Mirjana säger att hon har drömt om att bli skådespelare ända sedan hon var liten. Foto: Privat

Mirjana Krisanovic håller även på med den första egna filmen, "Look through my eyes – the movie". Manuset är färdigskrivet och rollerna satta, nu är det bara finansieringen som måste sys ihop. Mirjana är producent och manusförfattare och spelar även huvudrollen, en mobbad blind tjej som anmäler sig till en danstävling.

De senaste åren har det hänt otroligt mycket i Mirjanas liv. Den inåtvända och blyga tjejen med scenskräck har blivit en väl anlitad inspirationstalare som bland annat fått uppträda på Guldbaggegalan. Hon har bestigit berg, både fysiskt och mentalt, och satsar nu allt på att förverkliga skådespelardrömmen.

– Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för att man kan klara av att vara skådespelare – trots att man är blind. Vad jag vet är jag den enda blinda skådespelaren och filmskaparen i Sverige.

– Min motivation är att inspirera andra människor att våga bryta normer och följa sina drömmar. Det känns kul även om förberedelserna kräver hårt jobb, men jag kämpar. Jag är ödmjukt tacksam till alla som stöttar mig och lånar sina ögon, säger Mirjana Krisanovic.

Fotnot: Följ Mirjanas äventyr på bloggen "Mirjana's adventures" och arbetet med filmen "Look through my eyes – the movie" som finns på sociala medier.

Publicerad 06 July 2019 00:00