Familjehemskonsulenten Charlotte Nilsson och Jeanette Kocali har arbetat tillsammans sedan 2006.

Familjehemskonsulenten Charlotte Nilsson och Jeanette Kocali har arbetat tillsammans sedan 2006. "Det är svårt att hitta bra familjehem, säger Charlotte Nilsson som jobbar för Stiftelsen Credo. Foto: Anja Degerholm

Jeanette har varit familjehem i 20 år: "Handlar om att ge hopp"

Nu delar hon med sig av sina erfarenheter i ny bok

OSBYHOLM.

Hopp, drömmar och framtidstro, det är det viktigaste att ge som familjehem. Det säger Osbyholmsbon Jeanette Kocali som varit familjehem i drygt 20 år. Nu har hon skrivit en bok om sina egna erfarenheter och lärdomar.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

– Jag älskar det! De är så underbara de där jobbiga ungarna, säger Jeanette Kocali och ler stort.

Hon tog emot sitt första familjehemsbarn 1996, en "vild punktjej" som sov i stadsparken i Lund med uteliggarna och skrev långa berättelser till Jeanette om vilken hemsk familjehemsmamma hon var. Det avskräckte dock inte Jeanette.

– Hon var en väldigt speciell tjej som var intelligent och kreativ. Man får aldrig ta saker personligt, det handlar inte om dig.

Efter det rullade det på med fler placeringar, som mest har hon haft fem samtidigt. De flesta har stannat hos Jeanette i mer än ett år.

– Jag har haft kriminella, missbrukare, unga mammor, tjejer med självskadebeteende, ensamkommande och tjejer med sexuell problematik. Det har varit allt möjligt, berättar Jeanette som själv har tre biologiska barn som numera är vuxna.

– När man väl får kontakt märker man att de har så många kvaliteter och så mycket inom sig. Humor, värme, omtänksamhet och kreativitet.

En av de ungdomar som under flera år bodde hos Jeanette är en tjej som kom som 14-åring. Hon var utåtagerande, använde droger och allmänt stökig. Det var strul med skolan – och med kärleken. Men hon förändrades under åren hos Jeanette.

– Idag är hon 28 år, bor hon i villa med man och en son och jobbar. Hon kallar mig fortfarande för mamma.

Det kräver att man bygger en relation med tillit och värme

För några år sedan tog Jeanette ett uppehåll och jobbade med annat, bland annat på fritidshem och som musiklärare. Nu har hon bestämt sig för att bli familjehem på nytt, något som glädjer familjehemskonsulenten Charlotte Nilsson på Stiftelsen Credo. De har jobbat tillsammans sedan 2006 och Charlotte poängterar att familjehem som Jeanette inte växer på träd.

– Vi är ständigt på jakt efter lämpliga familjehem, men det är mycket som ska stämma. Det kräver mycket mer än vanliga relationer, till exempel att man ibland måste ge och ge utan att få något tillbaka.

Jeanette Kocali har under uppehållet skrivit boken "Hopp, drömmar och framtidstro är viktigast av allt" som nu är skickad till tryckeriet. I den berättar hon om sina erfarenheter som familjehem, på ett enkelt sätt för att nå så många som möjligt.

– Socialsekreterare som jag mött genom åren har frågat mig "hur gör du?" och sagt att jag borde skriva en bok.

Vad är hemligheten då, vad gör du?

– Det handlar om att ge ungdomarna hopp och en framtidstro. Det gäller att hitta vägar som kan fungera, och det kräver mycket engagemang. Det kräver att man bygger en relation med tillit och värme. Och att man vågar göra saker annorlunda, något som de inte förväntar av en. Men framför allt att finnas kvar oavsett vad som händer.

Publicerad 04 July 2019 00:00