"Basenligan" i samband med förra årets Marknadslopp. I år deltar de igen – med ännu fler deltagare. Foto: Privat

Här springer brukare och personal tillsammans: "Hälsa är för alla"

"Basenligan" med i Marknadsloppet för andra gången

HÖRBY.

Förra året bestämde sig brukare och personal inom LSS i Hörby att springa Marknadsloppet tillsammans. Det blev en succé och i år är det fler som hakar på de 3,4 kilometrarna.

– Alla har rätt till god hälsa – och att känna gemenskap. Därför bestämde vi oss för att göra något tillsammans, både personal och brukare, säger hälsoinspiratörern Elin Andersson i Hörby kommun.

Förra året deltog tio personer i loppet, både från serviceboendet på Byggmästaregatan och Lima, som ligger på Kvarngatan. Tillsammans kallar de sig "Basenligan". Av de som ställde sig på startlinjen kom samtliga i mål.

– De var så stolta när de kom i mål, vilken energi!

Lars Persson, vattenansvarig, hejar vid målet.

Lars Persson, vattenansvarig, hejar vid målet. Foto: Privat

Det var även flera personer som hjälpte till i samband med loppet, som ansvariga för vatten, sjukvård och fika. I år är det runt 20 personer som är involverade, både i loppet och vid sidan om.

– Oavsett de fysiska förutsättningarna så ska man känna att alla behövs och har sin plats i gemenskapen, säger Elin Andersson.

Tack vare hjälp från flera olika sponsorer har "Basenligan" haft möjlighet att ställa upp i Marknadsloppet. Bland annat har Lions Club Hörby fixat tröjor till deltagarna, en mäklarfirma har ordnat vattenflaskor och en matbutik har sponsrat med fika. Dessutom bjuder Marknadsloppet på halva anmälningsavgiften.

– Många brukare har en snäv ekonomi, så det betyder allt att vi får hjälp att genomföra loppet. Det känns viktigt att alla får möjlighet att vara med och känna att vi är ett team, säger Elin Andersson.

Hörby marknad

Pågår den 3–4 juli med över 400 knallar, tivoli och musikunderhållning med Prebens Pågar, Eva Lindes Band, Hörby BigBand och Lost Boys Unplugged.

Smådjursmarknad den 4 juli klockan 07–12.

Marknadsloppet arrangeras den 3 juli med start från klockan 18.30. Det finns tre distanser att välja mellan: 12.6, 6.1 eller 3.4 kilometer.

Publicerad 26 June 2019 06:00