Höörs kommun får rätt i förvaltningsrätten mot 19 fastighetsägare i Maglasäte och Lillasäte.

Höörs kommun får rätt i förvaltningsrätten mot 19 fastighetsägare i Maglasäte och Lillasäte. Foto: Arkiv/Mostphotos.com

VA-utbyggnad i Maglasäte strider inte mot lagen: "Känner oss helt överkörda"

19 fastighetsägare överklagade – Höörs kommun får rätt i förvaltningsrätten

HÖÖR.

I våras beslutade kommunstyrelsen i Höör att ta fram en uppdaterad plan för VA-utbyggnaden. Då hade entreprenör för utbyggnaden i Maglasäte och Lillasäte redan upphandlats och 19 fastighetsägare överklagade därför till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten kom nyligen med sin dom – alla 19 överklaganden avslås.

– Jag är tyvärr inte förvånad, vi har förstått att det är svårt att få rätt i den här frågan. Men vi känner oss helt överkörda, säger Esther Moonen som är en av dem som överklagat.

Fastighetsägarna menar att utbyggnaden strider mot likställighetsprincipen och att Höörs kommun därmed brutit mot kommunallagen. Höörs kommun hävdar att det aldrig tagits något politiskt beslut om att senarelägga utbyggnaden. Däremot har utbyggnaden fördröjts på grund av en överklagad ledningsrätt. Kommunstyrelsen har också begärt en uppdaterad plan som ska vara klar i december 2019.

När Lokaltidningen ringer Esther Moonen har varken hon eller hennes grannar fått beskedet från förvaltningsrätten. De har därför inte hunnit prata om hur de kan – eller om de ska – gå vidare i frågan.

– Vi har inte fått möjlighet att tycka till inför utbyggnaden eller skapa kollektiva lösningar. Därför tycker jag fortfarande att kommunen brutit mot likställighetsprincipen. Vi har dessutom ett godkänt minireningsverk som vi hade kunnat använda, till en betydligt lägre kostnad, säger Esther Moonen.

Hon framhåller även att Mittskåne vatten aldrig kom med detaljerad information ett år innan utbyggnaden, som utlovat. Först sex veckor innan utbyggnaden fick de boende information.

För Esther Moonen, som är ensamstående med två barn på halvtid, har utbyggnadsbeslutet inneburit en stor påfrestning, inte minst ekonomiskt. Anslutningskostnaden beräknas bli runt 300 000 kronor, värdet på hennes fastighet var innan anslutningen cirka 850 000 kronor. Nyligen lade hon till och med ut sitt hus till försäljning, men lyckades lösa det i sista stund.

– Jag vet att det är fler här i området som är helt förtvivlade och inte vet hur de ska klara det. Det borde inte kunna gå till så här.

Bakgrund

Kommunfullmäktige i Höör antog hösten 2013 en ny VA-plan som berör runt 1 000 fastigheter.

Kommunstyrelsen begärde i våras en uppdaterad plan för takten för den kommande utbyggnaden, där större hänsyn ska tas till vad som är "praktiskt och ekonomiskt genomförbart". Denna ska vara klar senast december 2019.

Dessutom ska det utredas om det finns förutsättningar att skapa egna kollektiva vatten- och avloppslösningar, att de boende i ett område ska kunna tycka till inför ett beslut samt möjligheten för de boende att själva bygga ut nätet inom området och sedan ansluta till det kommunala nätet.

Publicerad 25 June 2019 11:09