"Nu i efterhand kan man ju skratta åt det. Det viktiga är att ingen kom till skada. Materiella ting går att ersätta", säger Emelie. Kon på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Adobe Stock/Privat

Frieriet som gick ko-lossalt fel: "Man tror inte något sådant kan hända"

Fikasugna kor tuggade i sig förlovningsringen

ALE STENAR/ESLÖV. 29-åriga Pontus Winér från Eslöv hade förberett allt i minsta detalj. En romantisk middag vid Ale stenar och en ring fastbunden i en blomsterkrans skulle få sambon Emelie Lindhe på fall. Men knappt hade han hunnit gå ner på knä innan frieriet fick ett minst sagt abrupt slut. "Man tror inte att något sådant kan hända", säger den något chockade blivande bruden.

Det var dagen innan midsommarafton och tillika Emelies födelsedag. Paret från Eslöv hade spenderat några dagar på Österlen och ville avsluta sin minisemester med en romantisk picknick vid Ale Stenar.

När de kom fram la de märke till att fåren som brukar gå och beta vid platsen i år bytts ut mot kor, men då det fanns flera andra picknickande par på platsen och korna betade lugnt och förnöjt slog de sig ner och dukade fram mat och dryck.

– Från början hade vi tänkt sätta oss precis vid kanten men då det blåste friskt satte vi oss en bit in, vilket jag är väldigt glad för nu, säger Emelie Lindhe.

Kvällen fortskred och allt fler började packa ihop och lämna platsen. När det bara var Pontus och Emelie kvar bestämde sig Pontus för att skrida till verket.

– Plötsligt gick han ner på knä och började hålla ett fint tal. Men så avbröts vi av att hunden började gnälla och darra, berättar Emelie.

Strax därefter kände hon hur någon flåsade henne i nacken.

– Precis bakom mig stod en ko. Jag som inte vet någonting om djur visste inte hur jag skulle agera.

Strax därefter rusade ett trettiotal kor, som alla fått korn på den läckra picknickkorgen, mot paret.

– Det var jätteskrämmande. Pontus började derperat plocka ihop våra saker. Själv var jag så rädd att jag bara tog hunden under armen och sprang. Samtidigt skrek jag på Pontus att komma efter. Det slutade med att vi fick lämna allt och sätta oss i säkerhet.

På betryggande avstånd med hunden i famnen och utan skor såg Pontus och Emelie sedan hur korna gav sig hän åt deras picknickkorg.

– De kastade upp saker i luften och trampade runt på filten. Det var en bisarr situation.

Förutom Pontus telefon hade paret inte fått med sig någonting av värde. Och vad värre var: kvar på filten låg blomsterkransen med den dyrbara förlovningsringen.

– Förmodligen har den slunkit med ner i någon kos mage. När allt lugnat ner sig gick vi tillbaka för att samla ihop våra trasiga saker, men ringen fanns inte någonstans, berättar Emelie.

Dagen efter det avbrutna frieriet fick Emelie dock en ny chans att säga ja till sin Pontus under lite lugnare förhållanden. Dock utan ring.

– Nu i efterhand kan man ju skratta åt det. Det viktiga är att ingen kom till skada. Materiella ting går att ersätta, säger Emelie.

Bröllop är nu planerat till nästnästa sommar, vilket även Kvällsposten skrivit om.

Publicerad 25 June 2019 10:21