På taket finns en stor uteplats med bänkar och robutsta träfåtöljer – och en magnifik utsikt över Eslöv.

På taket finns en stor uteplats med bänkar och robutsta träfåtöljer – och en magnifik utsikt över Eslöv. Foto: Anja Degerholm

Klart för skolstart: "Sveriges finaste gymnasieskola"

Ansökningarna till nya Carl Engström-skolan har ökat med 25 procent

ESLÖV.

Om några veckor är det skolstart för uppemot 700 gymnasieelever i den nybyggda Carl Engström-skolan. Lokaltidningen följde med rektorn Peter Magnusson på en rundvandring i skolan.

– Det här är Sveriges finaste gymnasieskola, den är öppen och med mycket rymd, säger Peter Magnusson och tittar upp i det stora runda atrium som släpper in ljus genom hela byggnaden.

Skolan är ritad av Arkitektgruppen Tullberg och byggstart var vid årsskiftet 2017/2018. Bygget har följt tidplanen och precis innan midsommar var det dags för flyttlasset att gå från Bergagymnasiet.

Tillsammans med Gamla östra skolan och Salliusgymnasiet bildar Carl Engström-skolan ett utbildningscentrum för gymnasieskolan, vuxenutbildningen och yrkeshögskolan. Totalt kommer runt 2 000 elever gå på det nya utbildningscentret.

Stort ljusinsläpp i skolans mitt. Färgsättningen på de olika våningsplanen blir också ljusare ju högre upp i byggnaden man kommer.

Stort ljusinsläpp i skolans mitt. Färgsättningen på de olika våningsplanen blir också ljusare ju högre upp i byggnaden man kommer. Foto: Anja Degerholm

Precis innanför entrén möter man den runda atriumgården. På bottenvåningen finns det även allmänna utrymmen som bibliotek, kontor, personalutrymmen, ett kafé samt en liten scen.

I plan två och tre är det undervisningssalar och på våning fyra finns en samlingssal med plats för 122 personer. Samlingssalen ska också gå att hyra, tack vare att det finns en egen ingång till den delen av byggnaden och ett eget pentry. På plan fyra ligger även kronan på verket: takterrassen med utemöbler, ett grönt tak och utsikt över stan.

– Det är riktigt häftigt, konstaterar Peter Magnusson.

På Bergagymnasiet står 350 kartonger med böcker som ska få ett nytt hem i Carl Engström-skolans bibliotek. Där ska även en bibliotekarie anställas.

På Bergagymnasiet står 350 kartonger med böcker som ska få ett nytt hem i Carl Engström-skolans bibliotek. Där ska även en bibliotekarie anställas. Foto: Anja Degerholm

Söktrycket till den nya skolan är högt.

– Vi ser en ökning med ungefär 25 procent i den preliminära antagningen, jämfört med Bergagymnasiet förra året, säger Peter Magnusson.

Han fortsätter:

– I och med flytten har vi möjlighet att börja på nytt. Vi har pratat mycket om vad som varit bra på Berga och vad vi vill ta med därifrån, men även vad som kan förändras. Det här innebär en chans att skapa ett helt nytt varumärke.

Utformningen av byggnaden innebär att det är mycket öppna ytor. Till exempel är skåpen inte placerade i traditionella skolkorridorer.

Utformningen av byggnaden innebär att det är mycket öppna ytor. Till exempel är skåpen inte placerade i traditionella skolkorridorer. Foto: Anja Degerholm

Carl Engström-skolan kommer att ha samma utbud av utbildningar som Bergagymnasiet haft. Några program kommer till och med ha kvar lokaler på Berga, som fordon, bygg och el.

Under sommaren fortsätter arbetet att få allt på plats, bland annat väntar en del möbelleveranser. Den 8 augusti börjar lärarna på sin nya arbetsplats, och den 15 augusti har ettorna sin första skoldag och dagen efter kommer tvåorna och treorna.

– Allt blir helt nytt även för tvåorna och treorna, så de kommer också att få en introduktion första dagen för att hitta rätt i byggnaden, säger Peter Magnusson.

En sal för naturvetenskapliga ämnen som kemi och biologi.

En sal för naturvetenskapliga ämnen som kemi och biologi. Foto: Anja Degerholm

På bottenplan finns en liten scen som ska kunna användas vid till exempel upprop eller konserter.

På bottenplan finns en liten scen som ska kunna användas vid till exempel upprop eller konserter. Foto: Anja Degerholm

Peter Magnusson har varit rektor på Bergagymnasiet det senaste 1,5 året och även under åren 2007–2011.

Peter Magnusson har varit rektor på Bergagymnasiet det senaste 1,5 året och även under åren 2007–2011. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 24 June 2019 08:28