Eslövsligan misstänktes för ett mycket stort antal stölder.

Eslövsligan misstänktes för ett mycket stort antal stölder. Genrebild: MOSTPHOTOS

Bilens GPS fick brödraligan på fall

Polisen kunde följa Eslövsligans varenda steg

SYDSVERIGE.

Polisen misstänkte bröderna för ett stort antal stölder och fick både avlyssna deras bil och bugga bilens GPS. Eftersom huvudmännens bil stod parkerad utanför 11 av de hus som hade haft inbrott och stöldgods fanns i deras bil döms nu två personer för stölderna.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Stöldligan var mycket avancerad och utförde ett stort antal likartade bostadsinbrott i Göteborgstrakten. Offren var nästan alltid utländska män och med hjälp av både Ratsit och Transportstyrelsen tog de reda på när målsägandena var på köpcentrum. De slog då till och orsakade stor oreda. Inbrotten tog allt från 20 minuter till någon timme och då han man leta igenom hela bostäderna.

Tack vare tips fick polisen upp ögonen för en familj som från början kom från Sydeuropa. De riktade in spaningarna mot dem och satte bland annat span på bilens GPS. När de kunde konstatera att bilen stått utanför minst elva bostäder som haft inbrott slog polisen till och grep fyra personer för grov stöld.

Två av dem frias helt från stölderna, medan två fälls. De fällda är två av bröderna, där den ene kommer från Eslöv och döms till 2,5 års fängelse.

Ytterligare en bror drabbas, trots att han inte misstänks för något brott. Han lånade nämligen ut en bil till de två dömda bröderna den anses nu förverkad. Det innebär att bilen kommer att säljas och pengarna går till staten. Bilen är enligt Göteborgs tingsrätt värd strax under 400 000 kronor.

De elva inbrott som huvudmannen döms för inträffade alla under en helg. Pengar som misstänks ha kommit från inbrotten har flyttat runt bland familjens bankkonton, men ingen döms för penningtvätt.

Publicerad 23 June 2019 06:00