Ulrika Wendel och Lotta Månsson har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden för sin medverkan i bugg-SM.

Ulrika Wendel och Lotta Månsson har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden för sin medverkan i bugg-SM. Foto: Privat

Lärorik SM-debut för Sveriges första samkönade buggpar

Nu ska fler kunna följa i deras danssteg – nya regler på gång

ESLÖV.

Ulrika Wendel och Lotta Månsson från Eslöv har varit med och förändrat dansvärlden för alltid. Som första samkönade par fick de i år dispens att tävla tillsammans i bugg-SM. Nu ska reglerna ändras.

Lokaltidningen har tidigare skrivit om Ulrika och Lottas kamp för att få tävla tillsammans i de högre klasserna. Fyra månader innan årets Svenska mästerskap i bugg fick de dispens av Svenska Danssportförbundet (DSF) och under Kristi himmelfärdshelgen var det dags att visa vad de gick för i Gavlerinken i Gävle.

– Vi slutade på plats 48 av 108. Precis efteråt var vi inte så nöjda, eftersom vi är riktiga tävlingsmänniskor, men så här i efterhand så inser vi att dansade vi så bra vi kunde. Och att de som gick vidare var bättre helt enkelt, säger Ulrika Wendel.

I första omgången hade de domarna med sig, men i andra omgången var SM-sagan slut för den här gången. Ulrika och Lotta tycker dock att de har lärt sig mycket och siktet är redan inställt på nästa års tävling.

– Vi ska lägga upp en plan tillsammans med vår tränare hur vi ska träna för att ta oss längre nästa år. Vi behöver bland annat bli lite snabbare under fötterna, konstaterar Ulrika.

Det är jätteroligt att vi banat väg för att fler samkönade par ska kunna tävla ihop.

Även om resan till Gävle inte riktigt blev som de hoppades så fick de med sig många fina minnen hem. Och inte minst, många glada tillrop för att de går i bräschen för att samkönade par ska få tävla tillsammans. Ulrika och Lotta blev uppmärksammade på många håll på grund av detta; i tidningen "Får jag lov", i podden "Danspassion" och programmet "Efter fem" på TV4.

– Det var många som hade sett oss på tv och det var en lite överväldigande känsla. Vi träffade representanter från DSF och de berättade att nya regler är på gång, men det är inte riktigt klart hur de ska utformas än. Vi blev lovade att få fortsätta tävla på dispens, säger Ulrika och fortsätter:

– Det är jätteroligt att vi banat väg för att fler samkönade par ska kunna tävla ihop.

Bugg-SM avgörs nästa år i Örnsköldsvik. Innan dess väntar bland annat tävlingar i Kalmar, Växjö och Nässjö för Ulrika och Lotta.

Publicerad 22 June 2019 06:00