Fyra undersköterskor inom hemtjänsten får sparken efter att de slutat tidigare för att gå på fest. OBS! Bilden är från ett annat sammanhang.

Fyra undersköterskor inom hemtjänsten får sparken efter att de slutat tidigare för att gå på fest. OBS! Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos.com

Hemtjänstpersonal slutade tidigare för att gå på fest – får sparken

En brukare fick ha samma inkontinensskydd i tolv timmar

ESLÖV.

Fyra undersköterskor på hemtjänsten i Eslöv bestämde sig för att smita tidigare från jobbet en lördagskväll i början av maj för att gå på fest. Nu får de lämna sina arbeten.

Det aktuella kvällspasset skulle nio medarbetare jobba inom hemtjänsten. Fyra av dem skulle gå på fest på kvällen och justerade därför i planeringen för att kunna sluta tidigare. De kortade ned och ställde in besök hos brukarna och svarade inte på larm. Detta ledde till risk för missförhållanden för flera brukare, enligt en lex Sarah-anmälan som Eslövs kommun gjort till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

En brukare fick ha samma inkontinensskydd under tolv timmar trots att hustrun larmade sju gånger. En annan fick inte hjälp att äta efter nyligen avslutad sondmatning och en tredje fick dialys utförd på 18 minuter istället för lite drygt 30 minuter som är brukligt.

Ingen av de drabbade brukarna uppger att de har fått några långsiktiga men av det inträffade, men en säger sig ha haft obehagskänslor och hustrun som larmade säger att hon fick panikkänsla då ingen svarade på larmet när maken hade andnöd.

De fyra undersköterskorna som misskött sina arbetsuppgifter blev omedelbart avstängda från arbetsplatsen. I slutet av maj varslades de om avsked och efter förhandling med facket och HR-avdelningen sade en medarbetare upp sig själv och övriga tre fick besked om avsked.

Enligt anmälan ska kommunen nu se över indelningen av arbetsgrupper så att gamla grupper bryts upp och medarbetarna får rotera för att arbeta både dag- och kvällspass.

Publicerad 17 June 2019 13:04