Kerstin Jakobsson, Ingrid Fredricsson och Nille Leander har alla varit involverade i kartprojektet.

Kerstin Jakobsson, Ingrid Fredricsson och Nille Leander har alla varit involverade i kartprojektet. Foto: Anja Degerholm

Karta ska visa vägen till Vombsjösänkans smultronställen

"Vill lyfta fram det unika som finns i trakten"

HAMMARLUNDA.

Genom att samla smultronställen inom kultur, mat, shopping, boenden och naturupplevelser ska fler besökare upptäcka Vombsjösänkan. I dagarna lanseras en turist- och besökskarta som lyfter fram traktens guldkorn.

Idén kläcktes i höstas av Ingrid Fredricsson som driver kalkfärgsbutik och galleri i Hammarlunda.

– Det händer ofta att kunder frågar efter tips på var man kan fika eller vad mer kan man hitta på i närheten. Då kom jag på idén att samla alla platser som är värda ett besök, berättar hon.

Ingrid Fredricsson har formgivit kartan och fotografen Nille Leander har tagit bilderna. Projektet har de kallat "Visit Vombsjösänkan" och för att genomföra det har de fått stöd av Leaderprojektet KKN, Kulturella och kreativa näringar på landsbygden. Kartan är producerad i samarbete med föreningen Arna i fågelriket.

Området sträcker sig från Gårdsstånga i öster till Öved i väster, från Löberöd i norr till Torna Hällestad i söder. Totalt finns 39 besöksmål utmarkerade på kartan. Utgångspunkten har varit att samla vackra natur- och kulturplatser, återkommande arrangemang samt butiker, restauranger och kaféer som kan ses som utflyktsmål. Restaurangen Gastro Gaspari i Flyinge, Silvåkra fågeltorn och nostalgimacken i Harlösa är några exempel på nedslag.

– Det är viktigt att lyfta fram det som finns här på landsbygden, inte bara det som finns i Lund, Malmö eller Eslöv. Vi vill lyfta fram det unika som finns här i trakten och binda samman de olika besöksmålen, säger Nille Leander.

Kartan innehåller även information om Arna i fågelriket och Vombsjösänkan.

Till att börja med har kartan tryckts upp i 5 000 exemplar. Förhoppningen är att kunna uppdatera den med jämna mellanrum och även ta fram en digital variant, men då krävs det att någon kan gå in och stötta projektet ekonomiskt.

Ingrid Fredricsson och Nille Leander hoppas även att de olika näringsidkarna i trakten kan hitta varandra via kartan och utveckla samarbeten.

– Tanken är att stärka oss som verkar på landsbygden, säger Nille Leander.

– Det finns många kreativa verksamheter i området och förhoppningsvis kan kartan ha ett nätverkande syfte, säger Ingrid Fredricsson.

Kartan "Visit Vombsjösänkan" finns att hämta hos de olika aktörerna eller som PDF på Arnas hemsida.

Publicerad 18 April 2019 09:23