Aktivitetsarmband stimulerar till rörelse – och mer kunskap
Älvdalsskolan har haft projektet "Sverigevandrarna" i vår
HÖRBY.
Fritidseleverna på Älvdalsskolan i Hörby har de senaste sju veckorna fått turas om att bära ett aktivitetsarmband. Under projektet "Sverigevandrarna" får de inte bara röra på sig utan även följa med på en kunskapsresa genom vårt avlånga land.
Sedan i höstas har hela Älvdalsskolan och Kilhults skola FYA, fysisk aktivitet, tio minuter varje skoldag. Barnen får själva vara med och påverka aktiviteterna – där alla ska kunna vara med. Det har varit till exempel dans, snabba promenader och bollekar.
– Forskning visar att pulshöjande aktiviteter stimulerar inlärningen positivt. Det är dessutom många barn som lever ett stillasittande liv och det är färre som rör på sig på fritiden. Därför var det viktigt att dra igång det här, berättar skolans rektor Anna Åberg.
I januari hakade också fritidsavdelningarna på och de har numera regelbundet fysisk aktivitet på schemat på eftermiddagarna.
De senaste sju veckorna har man även haft projektet "Sverigevandrarna". Det har gått ut på att eleverna fått turats om att bära aktivitetsarmband. Efter varje dag har den uppmätta sträckan multiplicerats med antalet barn som varit närvarande på avdelningen just den dagen. För att göra det extra tydligt har man markerat på en Sverigekarta hur långt eleverna gått under projektet. Den första halvan hade man kommit hela 285 mil.
– Vi har försökt få bort tävlingsmomentet och göra det tillsammans som en grupp istället. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Eleverna säger "bra jobbat" till sina klasskompisar och hejar på varandra, säger idrottsläraren och fritidspedagogen Linda Nilsson.
Eleverna får välja vilken väg de ska ta på kartan och får lära sig om Sveriges geografi på kuppen.
– Vi har varit i Ullared, dansbandsveckan i Malung, Skara sommarland och nu senast i Åre. Eleverna får lära sig väldigt mycket. Jag tror vi lyckas väva in hela läroplanen i det här projektet, säger fritidspedagogen Anna Olofsson.
Eleverna tycker det är spännande med aktivitetsarmbanden. Loke Wihlborg i 1c bär armband den dagen Lokaltidningen är på besök.
– Jag har sprungit över hela skolgården, berättar han med andan i halsen.
Fler elever vittnar om att de gärna rör på sig lite extra under projektet.
– Vi är ute och snurrar på stängerna på skolgården så ofta vi kan, säger Alma Gustafsson.
– Det är en bra morot och vi ser att eleverna självmant har ökat sin aktivitet, säger rektor Anna Åberg.
Hon ser redan effekter i klassrummen.
– Lärarna tycker att det har blivit lugnare. Vi ska även göra en enkät bland eleverna framöver för att se hur de upplever det.
Även personalen deltar i de fysiska aktiviteterna och de har också haft egna projekt, som att gå 10 000 steg om dagen.
På Instagramkontot "Sverigevandrarna" har alla som velat kunnat följa projektet. Projektet avslutas med en familjekväll den 24 april då alla fritidsbarn och deras familjer är välkomna.
– Vi vill bjuda in och inspirera familjerna till fysisk aktivitet och välmående, samt ge dem en ännu större inblick i vårt fantastiska arbete, säger Linda Nilsson.
Publicerad 13 April 2019 06:00