Tidigare år har några utställare visat sina alster på Hörby folkets hus. I år blir det en hel konst- och hantverksrunda.

Tidigare år har några utställare visat sina alster på Hörby folkets hus. I år blir det en hel konst- och hantverksrunda. Foto: Privat

Ny påskrunda vill sätta Hörby på konstkartan

Det gulröda hjärtat visar vägen till utställarna "i hjärtat av Skåne"

HÖRBY.

Under påsken ser en ny konstrunda dagens ljus. Ett hundratal utställare på elva platser i hjärtat av Skåne har gjort gemensam sak under namnet Hörby konst- och hantverksrunda med ambitionen att sätta Hörby på konstkartan.

Några av utställarna har de senaste två åren visat sina alster på Hörby folkets hus.

– Det finns många amatörkonstnärer och hantverkare som sitter hemma i sina stugor och gör fina saker. Vi var några stycken som tyckte att vi kunde gå ihop och göra något gemensamt, säger Bertil Månsson som är en av utställarna och initiativtagarna till rundan.

Så därför har man samlat ett hundratal kreativa utställare som sysslar med olika former av konst och hantverk. De representerar en rad olika tekniker och uttryckssätt, allt ifrån keramik och betongkonst till träslöjd och knyppling.

Utställarna finns på elva olika platser runtom i kommunen och strax utanför kommungränsen, bland annat i Östraby, Killhult och Fulltofta. Tillsammans har man tagit fram en folder med information och en karta med de olika platserna. Rundan har även fått sin egen symbol: ett hjärta i rött och gult som visar vägen till de medverkande utställarna.

– Vi tyckte det passade bra eftersom Hörby ligger i hjärtat av Skåne, säger Bertil Månsson.

Det kommer även att vara en samlingsutställning på Hörby folkets hus. Den är öppen från långfredagen till påskdagen, klockan 10–16, samt annandag påsk klockan 10–15. Det är upp till varje utställare att bestämma sina egna öppettider, dessa framgår av foldern. Fri entré såväl på samlingsutställningen som på övriga utställningsplatser.

Förhoppningen är att Hörbys egen konstrunda ska återkomma varje påsk.

– Slår det väl ut så hoppas vi kunna fortsätta kommande år, säger Bertil Månsson.

För mer information se Hörby konst- och hantverksrundas Facebook-sida där det även finns en länk till en digital karta.

Publicerad 09 April 2019 06:00