Längs Yllegatan planerar Rickard Forshufvud hyresrätter, eventuellt i en påbyggnad på det befintliga huset.

Längs Yllegatan planerar Rickard Forshufvud hyresrätter, eventuellt i en påbyggnad på det befintliga huset. Foto: Anja Degerholm

Hans vision är att skapa ett Christiania – men utan droger

Yllefabrikens ägare vill bygga bostäder och "bokaler"

MARIEHOLM.

För ett par år sedan köpte Rickard Forshufvud den gamla yllefabriken i Marieholm med målet att skapa Sveriges största återbrukscentrum. Men hans planer slutar inte där. På sikt vill han bygga bostäder och "bokaler" och Återbruket Myllan ska myllra av liv.

– Min vision är att skapa som ett Christiania men utan droger. Med värderingar som social samvaro, återbruk, ekologi och närodlat. Lite som bygemenskapen förr i tiden, berättar Rickard Forshufvud.

Han har precis fått ett positivt planbesked av Eslövs kommun för att bygga på fastigheten. Tanken är att integrera bostäder med återbruksverksamheten. Rickard Forshufvud vill bland annat bygga hyresrätter i tre till fyra våningar längs Yllegatan.

– Det finns redan en fastighet med kommunal vatten och avlopp som kan byggas på med fler våningar och förlängas söderut, berättar Rickard.

"...jag kan inte trolla med knäna"

Fastigheten har totalt sju hektar mark vilket gör det möjligt att förutom hyresrätter och bostadsrätter även bygga villor.

Fastigheten har totalt sju hektar mark vilket gör det möjligt att förutom hyresrätter och bostadsrätter även bygga villor. Foto: Anja Degerholm

Kommunala bostadsbolaget Ebo ska titta på lokalerna och Rickard hoppas att de ska vara intresserade av att satsa i området.

– Det behövs fler hyresrätter och jag kan inte trolla med knäna. Jag inser att jag måste släppa mark och låta någon annan bygga. Det hade varit jätteroligt om Ebo hade velat göra det.

I huvudbyggnaden planeras för "bokaler", det vill säga kombinerade bostäder och lokaler där till exempel hantverkare och konstnärer kan både bo och verka. Bostadsrätter i avskalad industridesignstil som ska inrymmas på våningsplan två, tre och eventuellt även plan fyra.

– Jag tänker att man ska kunna köpa råmoduler, brandskyddade skal med el, vatten och avlopp där man själv kan skapa sin livsplats. Till exempel med sovloft eller terrass.

På det 3 000 kvadratmeter stora taket skulle det kunna beredas plats för växthusodlingar. Fastigheten omfattar totalt sju hektar mark och Rickard Forshufvud säger att det även finns mark att bygga villor på. Planarbetet beräknas ta runt två år.

Rickard Forshufvud har tagit över glashyttan som tidigare huserade på Kulturhuset Anders i Höör. Förhoppningen är att kunna ha öppet några timmar varje helg.

Rickard Forshufvud har tagit över glashyttan som tidigare huserade på Kulturhuset Anders i Höör. Förhoppningen är att kunna ha öppet några timmar varje helg. Foto: Anja Degerholm

Emmaus loppisverksamhet är Myllans pulsåder. Från och med den 15 april öppnar man upp ytterligare 1 000 kvadratmeter butiksyta, med bland annat möbler, så att det blir totalt 3 500 kvadratmeter.

– Sedan vi öppnade har verksamheten fördubblats, berättar Robert Larsson som är verksamhetsansvarig på Emmaus Fredriksdal medan han visar lådor med 80 000 böcker som man fått från ett nedlagt antikvariat i Tjörnarp.

Av de 240 Emmaus-föreningarna som finns i Europa är den i Marieholm-Svalöv som bidrar mest till organisationens hjälpverksamhet. I början av april får man besök från Rumänien och Bosnien dit mycket av det som inte säljs här i Sverige skänks.

– Hittills i år har vi skickat 14 långtradare med saker som möbler, kuddar och täcken. Vi räknar med att det blir totalt 60 långtradare i år eller 800 ton saker, säger Robert Larsson.

I och med att Sverige importerar mer från Östeuropa än vi exporterar går det många tomma lastbilar tillbaka till öst. Något som Emmaus utnyttjar.

Varje helg serverar Rickard soppa gratis till alla loppisbesökare.

Varje helg serverar Rickard soppa gratis till alla loppisbesökare. "Om kunderna och hyresgästerna är nöjda, så är jag nöjd". Foto: Anja Degerholm

Enligt Rickard Forshufvud ska Emmaus och återbruksverksamheten fortsätta att vara Myllans hjärta.

– Jag köpte fastigheten billigt, det är en förutsättning för att jag kan ha de här visionerna. Jag behöver inte ha så stora hyresintäkter, säger han.

Publicerad 25 March 2019 09:42