Felicia Eckersten håller ofta sina skogsbad i Söderåsens nationalpark.

Felicia Eckersten håller ofta sina skogsbad i Söderåsens nationalpark. Foto: Anna Larsson/Visit Mittskåne

Felicia predikar naturens hälsoeffekter genom skogsbad

Kan beskrivas som mindfulness i naturen

BILLINGE.

I en tid då hjulen snurrar snabbare och vi har blivit allt mer digitaliserade kan naturen vara en motvikt och reducera stressen. Det säger landskapsingenjören och Billingebon Felicia Eckersten som för ett år sedan började anordna skogsbad.

– Jag brinner för naturens hälsoeffekter och vill få ut så många som möjligt i naturen för att uppleva detta, säger Felicia Eckersten.

För ett par år sedan startade hon företaget Force of Nature just med målet att få fler att upptäcka naturens läkande kraft. Felicia är landskapsingenjör i botten men valde för ett par år sedan att byta karriär. En dålig arbetsmiljö på arbetsplatsen och en längtan tillbaka till landet, där hon växte upp, låg bakom beslutet.

– Jag blev mer och mer stressad och var nära att gå in i väggen. Efteråt förstod jag att de återhämtningsstunderna som jag hade haft tidigare, när jag var ute och red eller gick med hunden i skogen, hade försvunnit. Jag flyttade tillbaka till Billinge och efter ett år var den där stressen borta, berättar hon.

Skogsbadet tar ungefär två timmar och ju längre in i skogen deltagarna kommer, desto mindre prat och mer fokus på meditation och mindfulnessövningar.

Skogsbadet tar ungefär två timmar och ju längre in i skogen deltagarna kommer, desto mindre prat och mer fokus på meditation och mindfulnessövningar. Foto: Anna Larsson/Visit Mittskåne

Hon gick en kurs för att bli kitesurf-instruktör och började på en utbildningen "outdoor environment for health and well-being" vid SLU i Alnarp .

– Utbildningen fokuserar mycket på hur man kan skapa utomhusmiljöer som är gynnsamma för hälsan och vad det är som gör att vi mår bättre i naturen. Det var där jag kom i kontakt med skogsbad för första gången.

Skogsbad var ett av nyorden 2018 och kan enklast beskrivas som mindfulness i naturen. Fenomenet har sitt ursprung i Japan, där det kallas shinrin yoku, och har på senare år blivit populärt även i andra delar av världen.

Felicia berättar att studier visar på såväl fysiologiska som psykologiska och sociala effekter av att vistas i skogen. Det kan handla om saker som sänkt blodtryck, reducerade nivåer av stresshormonet kortisol, mental återhämtning samt känslan av samhörighet och gemenskap.

Jag brinner för naturens hälsoeffekter och vill få ut så många som möjligt i naturen för att uppleva detta

Felicia Eckersten brukar hålla sina skogsbad i Söderåsens nationalpark.

– Det tar ungefär två timmar och jag börjar med att berätta om vilka effekter naturen har på hälsan. Ju längre in i skogen vi kommer, desto mindre prat blir det och istället blir det övningar i meditation och mindfulness för att öppna sinnena och släppa alla tankar som snurrar runt i huvudet.

Hon håller även i tvådagars-retreat med skogsbad, mindfulnessvandringar, Skåneleden på recept och naturturer. Intresset har varit stort.

– Det är en uppåtgående trend att vistas i naturen som har skapats som en reaktion på digitaliseringen och utvecklingen av samhället. Jag tror att den trenden kommer att fortsätta och min förhoppning är att fler ska vilja ha naturen i sin vardag. Jag vet själv hur viktigt det är för att må bra, säger Felicia Eckersten.

Publicerad 09 March 2019 02:00