Ingalill Lundberg (till vänster) är en av initiativtagarna till hundpromenaderna som utgår från brukshundklubben klockan tio varje torsdag.

Ingalill Lundberg (till vänster) är en av initiativtagarna till hundpromenaderna som utgår från brukshundklubben klockan tio varje torsdag. Foto: Anja Degerholm

Poppis med social samvaro för både två- och fyrbenta

Hundpromenaderna lockar runt 25 deltagare varje torsdag

HÖRBY.

Det sägs att hunden är människans bästa vän och forskning visar att hundägare är gladare. I Hörby anordnas varje torsdag hundpromenader för seniorer, som en del i kommunens aktiviteter för att skapa social gemenskap för denna grupp.

Hundpromenaderna startades i höstas på initiativ av Hörby brukshundklubb.

– Vi hade haft funderingar innan på att starta en promenadgrupp för seniorer, men ville att även de som inte var medlemmar skulle kunna delta. Därför kontaktade vi kommunen som nappade direkt, berättar Ingalill Lundberg som tillsammans med Gittan Dany står bakom initiativet.

Hundpromenaderna har sedan starten i höstas blivit väldigt populära och lockar runt 25 deltagare varje gång.

Hundpromenaderna har sedan starten i höstas blivit väldigt populära och lockar runt 25 deltagare varje gång. Foto: Anja Degerholm

Intresset bland Hörby seniorer har varit över förväntan.

– Vi trodde kanske det skulle komma tio–tolv stycken, men det har varit mellan 18–25 deltagare varje gång. Förra torsdagen var det 23 stycken trots att det var ösregn, säger Ingalill som brukar ha med sina två dvärgschnauzers Ebba och Alice.

– Som hundägare måste man ut oavsett väder, så det spelar inte så stor roll, säger Caroline Johnsson på enheten för folkhälsa på Hörby kommun.

Hon är själv hundägare till Larry, en australian shepherd, och brukar följa med ut varje torsdag.

– Det är roligt att det har blivit så populärt. Det är en aktivitet som är positiv både fysiskt och psykiskt. Man kan utöka sitt sociala nätverk och träffa andra som delar samma intresse, säger Caroline Johnsson.

Caroline Johnsson är ansvarig för hundpromenaderna på Hörby kommun. Eftersom hon själv är hundägare, till

Caroline Johnsson är ansvarig för hundpromenaderna på Hörby kommun. Eftersom hon själv är hundägare, till "aussien" Larry, så brukar hon vara med varje torsdag. Foto: Anja Degerholm

Promenaderna utgår från brukshundklubben på Näckrosgatan 11 och redan kvart i tio börjar hundarna med deras hussar och mattar att strömma till. Det är många att hälsa – och skälla – på. Ljudnivån på gårdsplanen är ganska hög innan avfärd.

Dagens runda går in i skogen bakom klubben, till Karnas backe och tillbaka till Näckrosgatan igen. Det brukar även bli någon form av övning varje gång, som att prova på rallylydnad eller nosework.

Det är många att hälsa och nosa på. Innan tåget av hundar med hussar och mattar har kommit iväg så är det ganska hög ljudnivå.

Det är många att hälsa och nosa på. Innan tåget av hundar med hussar och mattar har kommit iväg så är det ganska hög ljudnivå. Foto: Anja Degerholm

Marie-Louise Fors brukar följa med så ofta hon kan med sin labradoodle Saga.

– Det är kul att träffa andra hundägare, det är alltid trevligt att komma hit, säger hon.

Hon får medhåll av Carin Svantesson som har med sig sin 14 månader gamla labrador Nina:

– Det är ett bra sätt att få social träning för hundarna också.

Ann-Christine Nilsson och Pepsi, som är en blandras av schäfer, rottweiler, amstaff och bordercollie.

Ann-Christine Nilsson och Pepsi, som är en blandras av schäfer, rottweiler, amstaff och bordercollie. Foto: Anja Degerholm

Christina Lindow väntar på en höftoperation och vågar därför inte gå ut i skogen ensam med sina tre mellanpudlar Bella, Sven och Ami.

– Om jag ramlar så kommer jag inte upp. Här har jag sällskap och hjälp om jag skulle behöva det. Jag är med så ofta jag kan, säger hon.

Rundan avslutas med fika i klubbhuset, eller utomhus om vädret tillåter. Fikastunden är lika viktig för de tvåbenta som promenaden är för de fyrbenta.

– Det är för att vi ska lära känna varandra bättre. Det brukar vara högt i tak och väldigt trevligt, säger Ingalill Lundberg.

Ingrid Gustafsson från Ludvigsborg är ny medlem i brukshundklubben. Här med Millie, som är en australian shepherd, och Drozze, som är en rysk svart terrier.

Ingrid Gustafsson från Ludvigsborg är ny medlem i brukshundklubben. Här med Millie, som är en australian shepherd, och Drozze, som är en rysk svart terrier. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 03 March 2019 06:00