Eslövs kommun kan vinna GötaPriset som delas ut i samband med Kvalitetsmässan i höst.

Eslövs kommun kan vinna GötaPriset som delas ut i samband med Kvalitetsmässan i höst. Arkivfoto: Anja Degerholm

Eslövs kommun kan få kvalitetspris för egen transportsatsning

Två förvaltningar samarbetar om elev- och mattransporter

ESLÖV.

Genom att anställa chaufförer och köpa in fordon istället för att lägga ut det på entreprenad har Eslövs kommun lyckats komma tillrätta med elev- och mattransporter som inte fungerade. Nu nomineras kommunen till GötaPriset i samband med Kvalitetsmässan i höst.

Barn med särskilda behov som inte hämtades i tid, förskolebarn som somnade innan lunchen kommit fram och stressade chaufförer som var svåra att få tag i. Så såg vardagen ut innan förändringen och detta skapade ett stort missnöje bland föräldrar, måltidspersonal och pedagoger.

Det var i samband med att tidigare avtal löpte ut som beslutet togs att transporterna skulle skötas av kommunen. Serviceförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen ingick därför samarbetsprojektet MoE, "Måltid- och elevtransport". Nio heltidsanställda chaufförer anställdes och fordon som går på fossilfritt bränsle och har invändig lift köptes in.

Resultatet blev både nöjdare medborgare och medarbetare. Att transporterna numera görs i egen regi har inte inneburit några ökade kostnader, och det var också ett krav när projektet inleddes. Eftersom det har blivit så lyckat planerar fler förvaltningar att gå över till att samutnyttja sina transporter.

GötaPriset delas sedan 1989 ut till Sverige bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. "Måltid- och elevtransport" är ett av 29 nominerade bidrag, bland 383 inskickade bidrag. Priset delas ut i samband med den årliga Kvalitetsmässan i Göteborg den 12–14 november.

Publicerad 27 February 2019 06:00