Kvinnan torterades i många timmar, bland annat med en död kråka och denna kniv.

Kvinnan torterades i många timmar, bland annat med en död kråka och denna kniv. Foto: POLISEN

Långa fängelsestraff för kidnappning och tortyr

Åtta personer döms i stor härva

MELLANSKÅNE/HÄSSLEHOLM/SVALÖV/PERSTORP.

Den 5 maj 2018 kidnappades den medelålders kvinnan. I två dygn torterades hon innan hon lyckades rymma och naken springa från kidnapparna och till en granngård. Nu döms åtta personer i härvan.

Av
ANDERS G BERGQUIST

En kvinna som bor på en enslig gård, strax utanför Höör, fick oväntat besök. Den 7 maj knackade det på dörren och utanför stod en hysteriskt skrikande kvinna utan kläder på underkroppen. Hon var helt blåslagen och kvinnan ringde direkt 112. Det blev början på den stora härva som nu nystas upp. Sammanlagt döms åtta personer av Lunds tingsrätt, varav sex har varit delaktiga i kidnappningen. Kvinnan som kidnappades kommer från Hässleholms kommun, liksom en av gärningspersonerna. Övriga kommer från olika orter i Mellanskåne, Svalöv, Perstorp och Växjö kommuner. Två av de dömda är danska medborgare.

Enligt domen är alla inblandade narkotikamissbrukare och har i olika perioder haft förhållanden med varandra. De flesta är yrkeskriminella och tillsammans har de hundratals domar på sig, från både Sverige och Danmark.

En orsak till kidnappningen kan enligt domen vara att målsäganden för tio år sedan var med i en trafikolycka, vilket ledde till att en expojkvän till en nu dömd kvinna dog. Målsäganden har anklagats för att ha orsakat olyckan och för att ha stulit pengar från dödsoffret.

Varför kidnappningen skedde just i början av maj förra året är oklart.

Kvinnan kördes då ut på landet och satt fastbunden med buntband. De dömda misshandlade henne genom att skära, bränna och slå henne. Hela kroppen var blåslagen och gärningspersonerna hade till och med tvingat in en död kråka i munnen på kvinnan.

Att målsäganden lyckades ta sig loss berodde på att kidnapparnas buntband tog slut. När hon inte längre var fastspänd hittade hon ett fönster som var delvis öppet och lyckades ta sig ut. Därefter sprang hon och fick hjälp. En gigantisk polisinsats sattes in och de inblandade greps under natten. Sedan dess har de flesta suttit häktade. Förutom de långa fängelsestraffen ska de dömda också betala 130 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Publicerad 11 February 2019 07:54