Ellies föräldrar slutar inte kämpa för dotterns rätt till ett drägligt liv.

Ellies föräldrar slutar inte kämpa för dotterns rätt till ett drägligt liv. Foto. Privat

Ellies mamma om kommunens stöd: "Ett skämt"

Familjen ger sig inte

HÖÖR.

Under hösten slog förvaltningsrätten fast att svårt sjuka Ellie Holmkvist, 3, har rätt till personlig assistans. Nu beviljas hon 24 timmar i veckan av Höörs kommun. "Det är ett skämt, men vi ger oss inte", säger mamma Matilda Holmkvist.

Lokaltidningen har tidigare rapporterat om familjen Holmkvists kamp för rätten till personlig assistans för sin svårt sjuka dotter.

Trots att Ellie sedan födseln lider av flera svåra funktionsnedsättningar, som gör att hon tre år gammal fortfarande är på ett spädbarns nivå, har föräldrarna gång på gång nekats hjälp.

Initialt hänvisade både Försäkringskassan och Höörs kommun till ett långtgående föräldraansvar, något som Förvaltningsrätten menade var fel.

"Förvaltningsrätten bedömer att Ellie Holmkvist, även med beaktande av det stora föräldraansvar som finns för andra barn i motsvarande ålder, till följd av sina funktionsnedsättningar har ett behov av stöd och hjälp med de grundläggande behoven", skrev de i sitt beslut i november.

Höörs kommun valde då att överklaga beslutet till Kammarrätten som även de gick på föräldrarnas linje.

I början av januari meddelades familjen att Ellie beviljas assistans av kommunen – 24 timmar i veckan, vilket föräldrarna anser är för lite.

– Det är ett skämt. De har verkligen räknat på sekunder för att bara komma upp till ett minimum. De tror säkert de ska komma lätt undan, men vi ger oss inte. Vi kommer överklaga även detta beslut, säger Ellies mamma Matilda Holmkvist.

Ellie behöver tillsyn dygnet runt. Flera gånger per natt får hon svåra epilepsianfall och hon kan när som helst sluta andas till följd av allt slem som bildas i hennes lungor.

I kommunens beslut står det att personlig assistans kommer beviljas för sådan hjälp som inte ingår i det normala föräldraansvaret.

Ellie beviljas assistans sex timmar och två minuter i veckan för grundläggande behov såsom matning och personlig hygien. Därutöver beviljas hon 18 timmar i veckan för övriga behov där bland annat hjälp med vändningar under natten ingår.

– Totalt har de avsatt drygt sex timmar för nattvaken. Det är inte ens en hel natt och varje måltid får enligt kommunen ta högst ta några minuter, säger Matilda Holmkvist.

Föräldrarna som ansökt om assistans 168 timmar i veckan, det vill säga dygnet runt, kommer fortsätta kämpa för sin dotter.

– Någon gång kommer vi få hjälpen. Vi kommer lite närmare för varje försök, säger Matilda Holmkvist.

Publicerad 16 January 2019 06:00